Reclame

Van schnitzels frituren naar een Michelin-ster en je eigen restaurant. Voor Alkmaarder Dorus Floris is dat deze week realiteit geworden. Pas tien maanden is zijn restaurant Showw in Amsterdam open, maar afgelopen maandag vielen Dorus' kookkunsten al in de prijzen. En dat niet alleen, zijn compagnon Lendl Mijnhijmer won de titel 'beste sommelier van het jaar'. "Een droomstart" noemen ze het.

Sterrenchef Dorus krijgt de vraag steeds vaker; Hoe heeft hij het voor elkaar gekregen? Maar de 35-jarige Alkmaarder is daar nuchter onder. "Daar is denk ik geen recept voor: Michelin gaat erover", vertelt hij.

"Het belangrijkste is denk ik je hart volgen en koken wat je zelf lekker vindt. De volgende stap is dan natuurlijk dat de gasten dat ook lekker vinden. Als het je dan lukt om de mensen om je heen ook enthousiast te krijgen om met je te koken, dan kom je denk ik heel ver", vertelt Dorus aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal.

Dorus begon zijn avontuur in de keuken bij De Parel van Egmond, daar frituurde hij schnitzels en bakte hij saté. Vanuit daar komt hij via de hotelschool in de leer bij verschillende sterrenchefs. "Ieder jaar vond ik het interessanter worden. Ik wilde weten wat de keuken nog meer te bieden heeft. Uiteindelijk ben ik in de top van Nederland beland. Dat leidde tot het openen van mijn eigen zaak, en nu heb ik dus een Michelin-ster."

Chef bereidt een gerecht in een professionele keuken. Dorus Floris, bezig met wat hij het liefste doet: het maken van gerechten. (foto: Instagram / @dorusflorus)


Met zijn gerechten laat Dorus zijn herkomst doorschemeren. Hij woont nu ruim twaalf jaar in Alkmaar en daarvoor in Egmond-Binnen en Egmond aan de Hoef. "We hebben een vegetarisch gerecht met maïskolf, waarvoor we Alkmaarse kaas gebruiken."

De gerechten die Dorus serveert zijn allemaal gebaseerd op comfortfood. "Het moet allemaal niet te ingewikkeld worden. Ik vind het belangrijk dat ik het nog begrijp maar de gasten helemaal. De kern is gewoon lekker eten, en ik probeer dan iets speciaals te maken van alledaagse dingen."

Het favoriete (sterren)gerecht van Dorus zelf is langoustine of kreeft. "Dat vind ik heel lekker en ook leuk om te maken. Ik maak dan een saus van de koppen en de schalen. Dat dan gewoon met brood en dan ben je helemaal gelukkig." (foto: Instagram / @dorusflorus)
Pin It
Bekeken: 1656x
Reclame