Reclame

Snorders, Ubers, roekeloos rijgedrag en een brutale manier van concurreren: het is Alkmaarse taxichauffeurs al langer een doorn in het oog. De maat is vol, vinden de chauffeurs van Taxi Vereniging Alkmaar (TVA). Zíj rijden met een keurmerk, volgens alle regeltjes, maar zien anderen aansluiten in de rij op het station. "Het is een oneerlijke taximarkt."

Hanif Faqirzada van TVA ziet het steeds weer misgaan en baalt daarvan. "Wat er allemaal gebeurt hier... Snorders, Ubers: die verpesten de markt." Streekstad Centraal spreekt Faqirzada op de dag van het taxiprotest in de Alkmaarse binnenstad. "Vrijdagavond om 22:00 uur beginnen we", kondigde Faqirzada aan. (tekst gaat verder onder de foto)

Man met een baard en bril draagt een fluorescerend geel vest in een auto. De claxons van tientallen taxi's gingen vrijdagavond even op standje 'maximaal' bij het station in Alkmaar. (foto: Streekstad Centraal)


En zo is het. Vrijdagavond verzamelt een groep taxichauffeurs zich bij het station in Alkmaar. Na een flinke toeterkannonade waarbij de claxons van de opgestelde taxi's even lekker kunnen brullen, gaat een delegatie te voet naar het Waagplein. Dat leidt onderweg soms tot irritatie van automobilisten die er niet voorbij kunnen. "Lekker blijven lopen hoor, zo krijg je aandacht!", klinkt het vanuit de groep.

Eenmaal bij het Waagplein wordt een taxibus dwars op de straat gezet zodat er geen verkeer meer in of uit kan. Ook taxicollega's die níét meedoen aan de actie staan daardoor vast. Maar er is even voor 23:00 uur nog niet zo heel veel klandizie. De actievoerders laten luidkeels weten teleurgesteld te zijn in de wél rijdende chauffeurs. "Wij hebben ballen, zij blijkbaar niehiet!", klinkt het in koor. (tekst gaat verder onder foto)

Mensen in gele hesjes protesteren in de avond op straat, met borden en een spandoek met teksten tegen Uber, Bolt en illegale taxi's. Met een bus wordt de route van en naar het Waagplein geblokkeerd. (foto: Streekstad Centraal)


Vrijdag was het nog even spannend of het protest wel doorgang kon vinden. De toestemming van de gemeente Alkmaar liet lang op zich wachten. Faqirzada benadrukte overdag hoe belangrijk het was dat het wél doorging. "Dan kunnen we aan het publiek uitleggen wat er misgaat."

Toch lijkt het daar 's avonds niet erg van te komen. De groep staat op straat en roept leuzen. Het stappende publiek kijkt op, maakt een foto en gaat weer verder met het eigen leven. Terwijl de uitdagingen groot zijn voor taxichauffeurs in Alkmaar en omgeving.

"Doordat partijen de markt betreden die níét aan dezelfde voorwaarden voldoen als de erkende chauffeurs, raakt het evenwicht zoek. Die Ubers rijden voor veel minder. Maar vaak wel 'roekeloos'. Bij de TVA hebben we een keurmerk. Dat is echt wat anders. Veilig, betrouwbaar, ervaren chauffeurs, transparante prijzen: dat is waar dat keurmerk voor staat.", duidt Faqirzada.

Protest met mensen in gele hesjes en een bord met tekst "Taxi Demonstratie" op straat, gefotografeerd vanuit een café. Even snel een plaatje maken van de actie, daarna weer verder met eten, drinken en stappen. (foto: Streekstad Centraal)


Na een half uur vallen de actievoerders stil en is het een zwijgend protest geworden. Nog een half uur later vertrekt de groep weer. Het uitgaanspubliek heeft zijn verzetje gehad, maar weet nog steeds maar weinig van die ingewikkelde taximarkt. De Uber is nog altijd maar één duimbeweging weg. Maar de actievoerende chauffeurs moeten weer aan het werk.

"We willen onze chauffeurs ook geen ritten afpakken, dus de actie duurt een uur, anderhalf uur." verklaart Faqirzada. "Daarna kan iedereen met óns mee." En dus niet met die oneerlijke concurrenten, want daar gaat het TVA om. "Wij willen een betere markt voor onze chauffeurs."
Pin It
Bekeken: 595x
Reclame