Reclame

Een huiskamer op het Alkmaarse Bolwerk. Voor de meeste mensen is het hebben van een huiskamer vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. Daarom wordt jaarlijks op 10 oktober de Wereld Daklozendag georganiseerd. dnoDoen maakte bij de Kanaalkade een soort huiskamer op het Bolwerk. "Ik denk dat het zo meer binnenkomt bij mensen."

Leonie Molenaar ziet het met eigen ogen, als teamleider van de 24-uursopvang van dnoDoen. "We zijn anderhalf jaar geleden gestart. Het aantal plekken ging van 25 naar 45 en binnen een jaar zitten we al vol." Niet in de zomer, nuanceert ze, maar sinds de laatste paar weken weer wel. "Als het gaat vriezen kunnen we opschalen naar 55 plekken, maar er zijn in Alkmaar zeker meer dan 55 mensen die dakloos zijn."

Vandaar de actie, juist op de plek waar vaak dak- en thuislozen zitten. Molenaar kijkt tevreden terug. "We hebben het heel visueel gemaakt. Positief en ook een beetje confronterend misschien. Ik denk wel dat het mensen liet nadenken over dat er ook mensen buiten leven, min of meer verplicht buiten op een bankje." (tekst gaat verder onder de foto)

Mensen lopen buiten op een zonnige dag, sommige met rugzakken; groene achtergrond van bomen en een met klimop bedekte muur. dnoDoen-medewerkers en Sjacco Bakker waren ook op de Kanaalkade actief om dak- en thuisloosheid onder de aandacht te brengen. (foto: Streekstad Centraal)


Doel was ook het opkrikken van het imago van dak- en thuislozen. Veelal zijn het gewone mensen die ongelukkige keuzes maakten en/of pech hadden. Ja er zitten verslaafden tussen, maar ook zij zijn mens en willen een beter leven. "Meestal hebben mensen negatieve associaties met dakloosheid, nu hebben we een andere kant belicht", vertelt Molenaar. "Ik denk wel dat mensen wat meer bewust zijn geworden."

Ook Daniël Muns, trajectbegeleider Housing First, in Alkmaar onder de vlag van dnoDoen, vond de actie een succes, ondanks dat hij op wat meer interesse had gehoopt. "Als je het vergelijkt met vorig jaar dan is het een succes. Toen stonden we op de Paardenmarkt, een mooie centrale locatie, maar het was er toch rustig.  We hebben nu wel een hoop reacties gekregen."

Voorbijgangers werden aangespoord om een petitie van Housing First NL te tekenen. "Het is een dringende oproep aan de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer, en alle wethouders Wonen: 'Actie is nu nodig! Het begint met een dak!'", licht Muns toe. Hoeveel handtekeningen er zijn verzameld weet hij nog niet. "Een paar honderd." (tekst gaat verder onder de foto)

Twee posters met de tekst "Heb jij wel eens geprobeerd uit de schulden te komen zonder dak?" en "Heb jij wel eens geprobeerd thuis te komen zonder dak?". Op de linker poster zit een man tussen vliegende papieren en op de rechter poster staat een man met een deur. Beide teksten eindigen met "met een dak!". Flyers en posters voor de Wereld Daklozendag. (foto: Streekstad Centraal)


Maar heel veel mensen staan te springen om een eigen woning, dus wat denkt Housing First met die petitie te bereiken?  "Meer huizen laten bouwen, al gebeurt dat inderdaad al. Er soepeler mee omgaan", zegt Muns. "En gebruik panden die leegstaan, Daar zie je er genoeg van."

"Help die mensen alsjeblieft verder", pleit Sjacco Bakker voor de groep mensen waar hij ooit zelf deel uit van maakte. "Want die willen óók weer onderdeel zijn van maatschappij."
Pin It
Bekeken: 357x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/