Het lijkt allemaal goed te komen als het gaat om een nieuwe plek voor de Kledingbank Noord-Holland Noord. Eind dit jaar moet de kledingbank de leegstaande basisschool in Egmond aan den Hoef, waar deze nu tijdelijk in is gevestigd, verlaten. De hoop is nu gericht op een pand in Alkmaar, waarover de stichting binnenkort goed nieuws over hoopt te krijgen. Anders dreigt dakloosheid en een einde als steunpilaar voor 1.100 minima.
Met zijn managementervaring en hulp van andere bestuursleden hoopt Erik Guit uit Sint Pancras de stichting te helpen aan een nieuwe plek. Guit is momenteel drie jaar vrijwilliger bij de Kledingbank Noord-Holland Noord en sinds juni zijn ze hard op zoek naar een pand.
De Kledingbank NHN kreeg de plek waar deze nu zit eerder met hulp van de gemeente, maar die heeft geen andere locatie ter beschikking. "Daarom zijn we ruim een maand geleden een doneeractie gestart", vertelt Guit aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal.
Daarmee hoopt de stichting 74.500 euro op te halen, zodat twee jaar lang een pand gehuurd zou kunnen worden met een marktconforme prijs. "Dat is dan een optie als er geen pand met een maatschappelijke huur op ons pad komt", legt Guit uit.
Guit is erg dankbaar voor de bedragen die dagelijks binnenkomen. "Dat is erg mooi, maar we zitten nog lang niet aan het streefbedrag. We voelen ons wel erg gesteund. Al die donaties geven aan dat er heel veel hartelijkheid is van mensen die ook inzien dat de kledingbank moet blijven bestaan."
Minima in heel Noord-Holland Noord kunnen gebruik maken van de kledingbank. Voor vijf euro kunnen ze elke maand tien kledingstukken uitzoeken. Het aantal mensen dat er gebruik maakt, blijft nog altijd oplopen. "Verspreid van Den Helder tot Zaanstad zijn er ongeveer 1.100 leden en dat aantal groeit. Armoede houdt nooit zomaar op", zegt Guit.
En juist daarom is het vinden van een nieuw pand zo van belang. "Wij dragen ons steentje bij aan de armoedebestrijding. Na het nieuws dat we hier weg moeten, hebben we best even ons koppie laten hangen en ons afgevraagd hoe het nu verder moest. Maar de kledingbank is gewoon te hard nodig en je moet nooit zomaar opgeven. We knokken keihard door."
Hopelijk wordt dat knokken binnenkort beloond. "We hebben vorige week in Alkmaar een pand bekeken en hebben daar onze hoop op gevestigd. De locatie is perfect, het is voor meerdere jaren beschikbaar en het zit ook nog eens binnen ons budget." Guit snapt dat ze niet te vroeg moeten juichen aangezien er meerdere mensen geïnteresseerd zijn in het pand. "Tot wij een positief telefoontje krijgen moeten we afwachten, maar het zou geweldig zijn."
Er wordt van veel kanten hulp geboden sinds de kledingbank in nood is, merkt Guit. "Ook vanuit verhuurders en makelaars. Die blijken echt niet alleen commercieel te denken. Sommigen wilden de huurprijs zelfs halveren voor ons", vertelt Guit. "Dat is heel fijn om mee te maken nadat de gemeenten ons in de kou lieten staan."
Het is nu vooral afwachten en hopen op goed nieuws uit Alkmaar. Anders begint de zoektocht naar een nieuw pand opnieuw. "De zorgen over de toekomst blijven zolang niets zeker is", stelt Guit. "De doneeractie gaat in ieder geval door aangezien we alles goed kunnen gebruiken. Ook verhuizen kost geld. Elke cent besteden we aan onze leden. Hier blijft niets aan een strijkstok hangen', besluit Guit.