Reclame

Meer dan duizend mensen in de regio zijn maar wat blij met de steun van de kledingbank in Egmond, maar nu heeft de stichting zelf héél hard hulp nodig. Eind dit jaar gaat het huidige pand op slot voor de kledingbank. Daarmee komt een einde aan het anti-kraak-verblijf in de voormalige Boswaidschool in Egmond aan den Hoef. Maar er is geen vervangende ruimte.

De kledingbank vervult inmiddels bijna vijf jaar lang een belangrijke rol voor minima in de wijde regio. "De meesten komen uit Alkmaar en verder vooral Heerhugowaard en Bergen. Maar ze komen ook helemaal vanuit Zaandam en Den Helder", vertelt oprichtster een voorzitter Tamara Tuls aan Streekstad Centraal. Wat overblijft gaat naar het Leger des Heils. Dat kleding een nieuw leven krijgt is ook nog eens gunstig voor het milieu.

Maar op 31 december moet de kledingbank weg uit Boswaid-gebouw om plaats te maken voor Kindcentrum De Kiem, waarvan het gebouw gaat worden verbouwd. De stichting is al meerdere jaren in overleg met de gemeenten Bergen, Heiloo en Alkmaar en individuele politici voor een nieuwe stek, maar zonder resultaat. (tekst gaat verder onder de foto)

Drie mensen poseren voor een foto uit 2022. De middelste is Tamara Tuls, die tot Egmonder van het Jaar 2022 werd verkozen vanwege haar Kledingbank Noord-Holland Noord. Vanwege haar inzet voor de samenleving werd Tamara Tuls in 2022 verkozen tot 'Egmonder van het Jaar'. (foto: Kledingbank NHN)


Gemeente Bergen steunt minima al op andere manieren, was de uitleg. Al werd tegenover Tamara erkend dat daar niet goed gebruik van wordt gemaakt. "Er zijn veel potjes voor minima, maar die weten ze niet goed weten te vinden. Dat wil de gemeente Bergen gaan aanpakken, maar ja, nu hebben mensen daar niet veel aan." Bovendien verbiedt gemeente Bergen het om geld bij te verdienen met de maandelijkse verkoop van kleding die overblijft. Financieel bufferen voor verhuizing naar een duurder pand was er de afgelopen vijf jaar dus niet echt bij.

Vanuit particuliere hoek zijn ruimten aangeboden maar die waren helaas te klein. "We hebben 300 tot 400 vierkante meter nodig en daarbij is het van belang dat die met openbaar vervoer goed te bereiken is", vertelt Tamara. Ze wil liever niet meer terug naar hoe het ooit begon. "We zaten toen in een bollenschuur in Egmond-Binnen. Dat was met het OV anderhalf uur heen vanuit Alkmaar én weer terug." (tekst gaat verder onder de foto)

Groep vrouwen die buiten samen lacht voor een foto. Kledingbank Noord-Holland Noord bestuur en vrijwilligers na verkoopdag in het Alkmaarse wijkcentrum De Alkenhorst Een selfie na een succesvolle verkoopdag. Niet op de thuisbasis van Kledingbank NHN want dat mag niet, maar in het Alkmaarse wijkcentrum De Alkenhorst. (foto: Kledingbank NHN)


"Gemeenten willen ons niet helpen. Er staan veel gebouwen leeg, maar die kunnen we niet betrekken", vertelt oprichter en voorzitter Tamara Tuls. "We krijgen ook geen subsidie, werd er gelijk achteraan gezegd." Er is een geschikte ruimte gevonden in Heiloo, maar die is niet anti-kraak en dus veel duurder. Daarom is een crowdfundactie opgestart. Het streefbedrag is 74.500 euro. Genoeg voor de herinrichting en twee jaar huur. Dan is er rust in de tent en kan er verder gekeken worden. Tamara hoopt dat er nog een geschikte ruimte wordt aangeboden tegen een vriendelijk huurprijsje. Bijvoorbeeld kantoorruimte die al een tijd leeg staat.

Op het moment van schrijven staat de teller op bijna 3.500 euro. Tijdens het interview met Tamara plopte er net een donatie van 100 euro bij. "We zijn superblij met de donaties. Het gaat de goede kant op, maar we hebben wel nog heel veel nodig. Dat klinkt misschien gemeen, maar het is gewoon zo."
Pin It
Bekeken: 1302x
Reclame