Reclame

"Hij gaat hem echt kantelen",  zegt een jongen lachend tegen zijn vriend terwijl hij zijn telefoon tevoorschijn haalt om te filmen. Een grote cirkel vormt zich rond de twee jongens die met elkaar in gevecht raken. "Ja, kom op!", klinkt het vanaf de zijkant.

Met grote XL-bokshandschoenen delen de jongens elkaar hoeken en stoten uit. Het gaat er heftig aan toe, en dat is niet zonder reden: de winnaar krijgt maar liefst vijftig euro. De speelse bokswedstrijd is onderdeel van het evenement van Work Heart Make Art (WHMA), die in samenwerking met Link Jongerenwerk zondagmiddag 'Arty op het Plein' organiseerde in Alkmaar. De strijd wordt afgesloten met grote glimlachen en een knuffel.

Man in zwarte kleding met microfoon treedt op terwijl omstanders kijken en foto's maken in een park. Rapper Saaff trapte het evenement in Skatepark Oudorp af en probeerde de jongeren een beetje los te krijgen. (foto: Streekstad Centraal)


Lokale artiesten zoals O'tje van StraatGeluid en Hey James van WHMA waren aanwezig en kunstenaar Onno Roos maakte live op het plein een schilderij. Het evenement is bedoeld om jongeren en cultuur op een laagdrempelige manier samen te brengen, midden in hun eigen wijk.  Maar niet alleen dat: "Hangjongeren worden vaak geassocieerd met een negatief beeld, met Arty willen we dat beeld omzetten", legt de 18-jarige vrijwilligster Anisha Baidjoe uit.

Met een touringbus gingen de organisatoren samen met zo’n veertig jongeren van locatie naar locatie: van speeltuin Oosterweidestraat in Schermerhorn naar Skatepark Oudorp, en vervolgens naar het basketbalveld Rekerhout in De Mare.

Jonge mensen kijken toe terwijl een man en een jongen voetballen op straat. Tijdens het potje panna tegen Saaff keken de jongeren nieuwsgierig toe. Sport werd tijdens het evenement ingezet als middel om een nieuwe doelgroep aan te spreken. (foto: Streekstad Centraal)


Streekstad Centraal nam een kijkje in Skatepark Oudorp, waar het evenement werd afgetrapt met een optreden van rapper Saaff. Zijn doel: de jongeren losmaken, samenbrengen en vooral veel plezier laten beleven. "Ze wil me niet..." begint hij zijn liedje, waarop een aantal jongeren enthousiast schreeuwt: "Prima!"

Het moment waarop de jongeren pas echt loskwamen, was tijdens een potje panna tegen Saaff, waarbij het doel is de bal tussen iemands benen door te schoppen. Daarna volgden een spannende bokswedstrijd en een energieke dance battle, waarin de jongeren hun talenten konden laten zien. "Uiteindelijk krijg je ze wel enthousiast", zegt Anisha met een glimlach.

Een tiener voert een breakdance move uit op een zwart-wit geblokte mat, omringd door een groep toeschouwers in een buitenomgeving. Tijdens het evenement kregen de jongeren de kans om hun talenten te tonen. Bij de dance battle gaven de deelnemers alles om hun beste moves te laten zien. (foto: Streekstad Centraal)


Arty op het Plein werd dit jaar voor het eerst georganiseerd, maar Anisha is al enthousiast over de toekomst. "Dit wil ik zeker vaker organiseren", zegt ze. Het idee is geïnspireerd door het Jungle In The Sky (JITS)-festival, dat ontstond tijdens de coronaperiode, en Alkmaar aandeed tijdens 450 jaar Alkmaar Ontzet. Met dit rondrijdend festival krijgen jongeren de kans om te genieten van optredens van artiesten en dj’s, die op wagentjes door de stad trekken.

"Maar bij JITS treden alleen artiesten op. Hier komt veel meer bij kijken, zoals de minigames", legt ze uit. De deelnemende jongeren zijn ook enthousiast. "De activiteiten zijn leuk, en het zou fijn zijn om nog iets te verdienen", zegt de 14-jarige Dylen met een grijns. De 16-jarige Jesse vindt het gezellig in het skatepark, en zijn vriend Jay vult hem aan: "Ja, ik ook, alleen moet je wel veel wachten. Wij kwamen eigenlijk voor het boksen." Ook de 12- en 13-jarige Yuna en Elise wisten hun plek nog niet helemaal te vinden. "Ik had het eigenlijk veel drukker verwacht", zegt Yuna.

Een vrouw staat op een grasveld met mensen en molens op de achtergrond. De 18-jarige Anisha begon drie jaar geleden - toen WHMA net begon - als vrijwilliger. Inmiddels speelt ze een grote rol in het organiseren van het evenement zo is ze teamleider en zorgt ze er voor dat alles klaar ligt. (foto: Streekstad Centraal)


Maar naarmate er meer spellen werden gespeeld, kwamen de jongeren steeds meer los. Voordat de bus naar de volgende locatie vertrok, werd er nog een minigame gespeeld: bubblevoetbal. Natuurlijk deed Streekstad Centraal ook mee en zat toevallig(?) in het winnende team.
Pin It
Bekeken: 360x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/