Reclame

Tijdens de Open Monumentendagen zullen heel wat Alkmaarders er weer een kijkje gaan nemen: de Molen van Piet. Hoog torent de molen uit over het bolwerk, maar niet hoog genoeg, zo bleek eerder al. De wieken vangen onvoldoende wind en dus moet het park rondom de molen op de schop. "Moeten we al die bomen wel terugplaatsen?"

In het Alkmaarse stadhuis woedde dinsdagavond een 'stammenstrijd'. Hoge bomen vangen te veel wind, had het college eerder al vastgesteld, er moet flink gekapt gaan worden rondom de Molen van Piet. Maar er komen bomen voor terug, beloofde het college. Of dat ook de goede bomen waren, en of dat niet goedkoper kon, dat was voer voor discussie.

De Partij voor de Dieren opende die discussie met een kritische noot over de gekozen soorten. Het college wil bomen terug planten die 'invasief' zijn, stelde Sarah Pesie. "We hebben eigenlijk nooit het kappen gewild", bracht zij in herinnering. Maar als het dan toch moet, dan wel met 'bomen die hier echt horen', aldus PvdD.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen reageerde geschrokken op dat punt. Hij zegde toe er nog eens extra naar te kijken. Voor het overige verdedigde hij de keuze van het college om meer dan zes ton uit te trekken voor de herinrichting van het bolwerk: "Ook het bolwerk is een monument!"(tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen.


Het college vraagt de raad om steun te geven aan een investering van 625.000 euro. Maar voor de volledigheid stuurde het college ook een goedkopere variant mee, à 460.000 euro. Maar liever ging het college voor luxe, was daarbij de gedachte.

625.000 euro, dat is anders wel 'écht veel geld', vond Erik Regterschot van de ChristenUnie. Hij kreeg bijval van het CDA: "Het mag een tikkeltje minder", reageerde Frits Jonk. En ook de VVD, toch de partij die ooit over de te hoge bomen was begonnen, toonde zich zuinig: "Voor de VVD hoeft het allemaal niet zo duur te zijn", zei Johan Gunst.

Van de linkse partijen had het om te beginnen al niet gehoeven, bracht Roy Seignette van GroenLinks nog maar eens in herinnering. Maar nu de bomenkap dan tóch onafwendbaar is, dan wil hij er ook best in investeren. "We willen liever zorgen dat we er ook wat voor terugkrijgen."

Jelle Wittebrood van Forum voor Democratie vond dat die nieuwe bomen toch wel erg in de papieren begonnen te lopen. "Zijn bomen een ton waard?" wierp hij op. "Moeten we al die bomen wel terugplaatsen?" (tekst gaat door onder de foto)

De molen is niet uit het Alkmaarse stadsgezicht weg te denken. (foto: Streekstad Centraal)


Maar een goedkopere variant heeft niet de voorkeur, zei wethouder Nieuwenhuizen daarover. Hij roemde juist het historische karakter van het bolwerk, aangelegd in Engelse landschapsstijl. Die monumentale stijl sluit aan bij de rest van dit geliefde groene randje van de oude binnenstad.

Hoewel de wethouder complimenten kreeg voor zijn uitleg en verdediging, werd dinsdagavond wel duidelijk dat molen en bolwerk voor Alkmaar méér zijn dan een 'hamerstuk'. De raad zal de kwestie daarom nog nader bespreken. Dan komt het college ook terug op de vermeende 'invasieve soorten' waar de PvdD op wees.

Henk Adriaanse van coalitiepartij OPA relativeerde de hoge kosten nog wel. "Het wordt over 40 jaar verdeeld", wist 'financiële man' Adriaanse. Op jaarbasis is het verschil tussen de dure en de goedkope variant dus 'niet substantieel'. "En daar komt iets heel moois voor terug."
Pin It
Bekeken: 750x
Reclame

Agenda