Reclame

'Die zit helemaal in haar eigen bubbel,' hoor je wel eens. Vastzitten in je eigen, vertrouwde wereldje, met gekaderde ideeën en meningen over van alles en nog wat. Ook online - met door algoritmes voorgeschotelde berichten die passen bij onze leefwereld - zitten we in een bubbel. "Bubbels zijn de dingen die ons van elkaar scheiden."

En daar worstelt Lonneke van Heugten, bekend als de stadsdichter van Alkmaar, soms mee. "Ik vind het wel verdrietig, dat we door die bubbels elkaar moeilijk kunnen vinden", vertelt ze aan Streekstad Centraal. Daarom startte Lonneke een nieuw project, juist om mensen uit hun eigen bubbel te laten komen. Ze roept Alkmaarders op foto's te sturen van bolvormige dingen uit hun leefwereld, in totaal zo'n drieduizend, voor een stop-motion video die ze maakt, samen met Alkmaarse kunstenaars Jeremy van der Waard en Michiel Bakkum. (tekst gaat verder onder foto)

Een muziekband treedt op, waarbij de bassist een gouden cape draagt, de zangeres zingt in een microfoon en de saxofonist en drummer in de achtergrond meespelen, in een ruimte met grote ramen. Ooit schreef Lonneke een verhaal over het doorbreken van bubbels, wat uiteindelijk de aanzet was voor een lied erover. Dit lied van haar band GALM komt onder de stop-motion film (foto: Christa Bos)


"Vroeger had je natuurlijk ook bubbels; school, gezin, de kerk. Maar nu zijn het er zo veel meer. Alleen al met het internet, we consumeren snel. Titels, meningen worden door algoritmes bepaald en zo worden we in een fuik geschoven." Een fuik waar Lonneke zelf natuurlijk ook vaak in zit, en juist daardoor beseft ze: "Het is soms best moeilijk om eruit te komen."

Verder kijken dan je eigen wereldje, "dat is niet zo even met een toverstokje gebeurd, natuurlijk." Lonneke hoopt dat dit project mensen anders laat kijken naar hun eigen inner circle. "Iedereen die meedoet gaat automatisch nadenken over hun eigen wereldje. En als je om je heen gaat zoeken naar bolvormige dingen, dan kijk je al anders dan normaal." En zo ben je al ineens uit je eigen bubbel gekomen. (tekst gaat verder onder foto)

Collage van een paarse bloem, een basilicumplant, sinaasappelsap in een glas van bovenaf, een slapende kat op een blauwe mat, een roestige bout van een metalen wiel en gekleurde plastic ballen. Het te maken kunstwerk geeft ook commentaar op A.I. "A.I. gebruikt bronnen van kunstenaars, maar die krijgen geen credits." Hier krijgen deelnemers dat wel, als ze willen (foto: aangeleverd)


Wat je fotografeert maakt niet uit, het kan en mag  alles zijn wat rond is. En als het niet helemaal rond is, ook prima. "Bubbels zijn niet perfect, ze vervormen, spatten uit elkaar. Ze zijn sterk, maar kwetsbaar, net als wij. Het is geen zoektocht naar perfectie", legt ze uit. "Kijk om je heen. Wat zijn cirkelvormige dingen in je omgeving?" Een verkeersbord, een gebakken ei, strandballen, de maan, maar ook elastiekjes of die ene moedervlek op je rug. "En zo krijgen we langzaam een soort stiekem beeld, van al die bubbels van iedereen."

Meedoen kan tot 19 augustus, door zelfgemaakte foto's naar Lonneke van Heugten te sturen. Dit kan via haar eigen website, waar ook meer informatie staat over het project. (foto: Markus Hoogervorst)
Pin It
Bekeken: 513x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/