De Alkmaarse raadzaal was maandagavond als vanouds het toneel van verhitte discussies. Jan Hoekzema van OPA bracht een motie in om proef te draaien met twee uren extra openingstijd voor de sekswerkers op de Achterdam. Veel te haastig allemaal, vond vooral fractievoorzitter Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar en dat liet ze zo nu en dan duidelijk merken. Dat leidde tot diverse pittige confrontaties.

Nog voordat Hoekzema tot de inhoud kwam, brak Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar in. "Ik heb nog nooit zo snel een interruptie gehad", zei hij, toen nog goed geluimd. Bolte wilde het onderwerp eerst eens rustig bespreken in de raadscommissie, met meer achtergrondinformatie en tijd voor bewoners om in te spreken. Daar voelde Hoekzema weinig voor. En als hij bleef 'doordrukken', dan wilde de LA-fractie een onderzoek naar waarom Hoekzema zo'n haast heeft. "Ik vind het een belachelijke opmerking, maar dat zijn we wel een beetje gewend", retourneerde het OPA-raadslid. Direct vroeg Bolte om een stemming over haar onderzoek, want zij vond op haar beurt de vermeende haast van Hoekzema maar belachelijk.

Een meerderheid van de raad stemde daarop vóór het doorzetten van de discussie over de motie. OPA, BAS en de VVD willen dat sekswerkers in het weekend niet tot 01:00 uur maar tot 03:00 uur mogen werken. Prostituees en raamexploitanten hadden hierom gevraagd. Niet alleen kan er dan langer gewerkt worden, dit zou meteen de wind uit de zeilen van de illegale prostitutie nemen, rust brengen in de stad en het gevoel van veiligheid op straat vergroten voor met name vrouwen. Volgens de exploitanten hebben bewoners er geen problemen mee.

Diverse oppositiepartijen vroegen om onderbouwing van de gestelde positieve gevolgen en het uitblijven van problemen voor prostituees, maar Jan Hoekzema had geen onderzoeken. Vooral Maya Bolte (LA) en ook Tineke Boucher (GroenLinks) uitten daarop aanhoudend stevige kritiek. Bolte miste ook participatie van bewoners en andere belanghebbenden. VVD-fractievoorzitter John van der Rhee herinnerde haar eraan dat er vanzelf participatie komt en eventueel onderzoek, want dat zit in de procedure voor aanpassing van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Te laat, vond Bolte. "Dan is het al dichtgetimmerd."

Maya Bolte liet zich gedurende de vergadering soms laatdunkend uit over de wijze van handelen van OPA en VVD. Politieke spelletjes. Doordrukken. Doorgaans met weinig verstoring tot gevolg, tot ze opmerkte dat Hoekzema de burgemeester niet had gesproken. "Ho ho ho... Voorzitter nu wordt er gelogen hier, dat heb ik helemaal niet gezegd", reageerde hij fel. "U staat nu de boel in de maling te nemen." Bolte bond niet in, waarop Hoekzema om een schorsing vroeg en die ook kreeg.

Na de schorsing zei burgemeester Schouten dat het college van B&W - gezien de wens om meer achtergrondinformatie - toch ook wel wat meer tijd zou willen hebben voor het participatieproces, maar dat de motie binnen de gestelde periode wel haalbaar is. "Dit gaat echt over 'wat wilt u als raad?'" En mochten er dan in de voorbereiding van de pilot negatieve reacties naar boven komen, dan laat het college dit weten aan de raad.

Dat er participatie in de voorbereiding zit stelde de sceptische fracties van SP en FVD voldoende gerust. De motie werd om 23:20 uur met 25 stemmen voor en 12 tegen aangenomen.
Pin It
Bekeken: 297x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/