Al veertig jaar bestaat winkelcentrum de Mare uit winkels waar vanuit de wijk de dagelijkse boodschappen worden gehaald. "Het is hier altijd druk", beweert één van de ondernemers. Dus in tegenstelling tot zijn binnenstadcollega hoeft de centrummanager van De Mare zich geen zorgen te maken over leegstaande panden. 

Maandelijks lopen zo’n 80.000 bezoekers door de straten van het wijkwinkelcentrum en de winkels zijn eigenlijk allemaal gevuld. "We hebben hier inderdaad geen leegstand en zodra een winkelier weggaat komt er al snel vervanging", legt Wim de Ruiter, centrummanager van De Mare uit. (tekst loopt verder na de foto)

Wim de Ruiter had voorheen zijn eigen modewinkel in De Mare, maar is inmiddels al tien jaar centrummanager. (foto: Streekstad Centraal)


Tot december was hij daar centrummanager. Het winkelrondje tussen de grote winkelstraten wordt door leegstand aardig verstoord. "Het geeft een heel slecht beeld", geeft Wim toe. "Als je kijkt naar wat de binnenstad aan vierkante meters te bieden heeft, is het best heel veel en eigenlijk willen ze daar allemaal van af."

Volgens hem is er nu veel minder oppervlakte nodig, en is er te veel winkelvloer. in de binnenstad "Het komt nog uit de tijd dat er geen internet was, niemand online kocht en iedereen fysiek naar winkels ging. Maar dat is verleden tijd."

Voor De Mare staan daarom voorlopig ook nog geen uitbreidingsplannen op de agenda. Wel hoopt Wim dat het winkelcentrum meer de sfeer krijgt van de kleine straten in d'Oude Stad. “Daar zie je wat het hier idealiter ook zou moeten zijn: leuke, frisse, aparte winkeltjes. Wij trekken geen toeristen. Maar ik denk dat de lokale bezoekers dat sfeertje ook waarderen." Nog voor het einde van het jaar wordt het centrum opgeknapt. "Een nieuwe speeltuin voor de kinderen, bomen en bankjes. Eigenlijk hetzelfde beeld als op de Laat." (tekst loopt verder na de foto)

"De glijbaan die er ook al 40 jaar staat gaat eruit en wordt vervangen door een nieuwe speeltuin voor de kinderen", zegt Wim. (foto: Streekstad Centraal)


Dat 'sfeertje' is er nu nog niet, bevestigen ook de bezoekers. "Het is handig als ik wat nodig heb, maar het is niet echt gezellig", zo laat iemand aan Streekstad Centraal weten. Iemand anders vult aan: "Iedereen is met zichzelf bezig. Ze kijken allemaal naar de grond, terwijl ze in een rechte lijn van winkel naar winkel lopen." Ook uit de Streekstad-poll op Instragram blijkt dat een meerderheid liever naar de binnenstad gaat dan naar De Mare, of online shopt.

En toch is er geen ondernemer die klaagt. Boodschappen doen, postzegels halen, kleren kopen en tussendoor even lunchen op het terras. “We zijn erg trots op wat hier nu staat”, zegt ondernemer van het eerste uur Peter Nieman van Primera Alkmaar. “Ik was erbij toen het opende, en de winkeliers hadden allemaal hetzelfde doel: het winkelcentrum opbouwen." (tekst loopt verder na de foto)

Peter is zijn werk achter de balie na 40 jarig nog steeds niet zat, maar heeft zijn opvolger al aangewezen: zijn zoon. (foto: Streekstad Centraal)


En dat is volgens Peter goed gelukt. “Ik sta al 40 jaar achter de balie en heb het allemaal zien gebeuren.” Wat ooit zandvlakten waren staat nu vol met 98 winkels. Er is van alles te vinden in winkelcentrum De Mare in Alkmaar van ondergoed tot brillen. Deze week vieren ze hun 40-jarig jubileum, waarbij er allemaal dorpse activiteiten georganiseerd zijn, zoals oud Hollandse spellen, kraampjes van ondernemers en optredens.

Ondanks dat de sfeer er nog niet zo gezellig is als in d'Oude Stad zijn de bezoekersaantallen in het winkelcentrum goed. Wim denkt dat de gratis parkeerplekken daar een grote rol in spelen. "In de binnenstad kan je maar moeilijk parkeren, hier hebben we genoeg plekken én het is allemaal gratis." (tekst loopt verder na de foto)

In 1982 is gebakskraam Moolenbroek Sipkema gevraagd om bij de noodwinkels te staan. En sindsdien staan ze ieder jaar op het winkelcentrum De Mare. Bij het 40-jarige jubileum zijn ze daarom ook niet te missen. (foto: Streekstad Centraal)


Het gaat dus goed met het deze week jarige winkelcentrum De Mare, maar het kan na 40 jaar wel een opknapbeurt gebruiken. Maar Wim maakt zich geen zorgen om leegstand of een daling van bezoekers. "Het is heel simpel gezegd eigenlijk een boodschappencentrum, mensen komen hier vooral om dingen te halen die ze nodig hebben."
Pin It
Bekeken: 1519x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/