Artiesten als Jan Biggel, Henk Damen, Wolter Kroes en Pascal Redeker. Ze hebben honderdduizenden, soms zelfs miljoenen views op YouTube. Wereldberoemd in hun genre. Maar je hoort ze eigenlijk zelden op de radio. Behalve dan bij stations als RADIONL. De zender trekt jaarlijks naar Heerhugowaard voor de Zomertoer. Een festijn met enthousiaste artiesten en duizenden bezoekers. Maar wat is het geheim van het succesvolle Waardse evenement?

Zingen, dansen. "Ze mogen van me zeggen wat ze willen. Ik trek me daar toch lekker niets van aan." Op het podium zanger Peter Beense. "Want wat ze kletsen, is soms om te gillen. Ik blijf m'n eigen gang toch gaan." De volkszanger woont dan wel al jaren in de gemeente Alkmaar, maar zijn liedjes gaan toch vooral over 'die mooie, die fijne Jordaan'. En zo zijn er dus nog meer artiesten die richting het Heerhugowaardse festival komen. Van Stef Ekkel en zijn woonboot tot René Karst en het atje voor de sfeer.

Ook dit jaar is er weer de RadioNL Zomertoer. Op de planning artiesten als Samantha Steenwijk, Mart Hoogkamer, enWesly Bronkhorst. "Maar ik zing zelf ook een moppie", vertelt Heerhugowaarder Joost de Vries. Hij heeft recent het lied 'Mooie meiden' uitgebracht. Al jaren is de Heerhugowaarder organisator van de Zomertoer. "Dit jaar is het alweer de dertiende editie. Het is altijd weer feest, altijd weer gezellig", vertelt De Vries in gesprek met Streekstad Centraal. (tekst gaat verder onder de foto)

Ook oud-Schagenaar Gerard Joling is een aantal keer bij de Zomertoer geweest. (foto: RADIONL Zomertoer Heerhugowaard)


Het recept van de RADIONL Zomertoer is duidelijk. Tientallen artiesten op IJsbaanterrein 't Kruis. Een hossende menigte en de nodige drankjes. "Je vroeg naar het geheim van de Zomertoer, maar ik denk dat de gratis entree daar onderdeel van is. Want dat zie je niet meer overal."

"Bovendien is de Nederlandse muziek populair', gaat De Vries door. "Vooral bij de jeugd. Dat had je tien jaar geleden niet kunnen denken." Artiesten als Roxy Dekker, Suzan & Freek en de Bankzitters zijn razend populair en zingen alleen Nederlandse muziek. "Je merkt het ook aan de andere leuke festivals. Er zijn er heel wat bijgekomen de afgelopen jaren." (tekst gaat verder onder de foto)

Nederlandse muziek wordt steeds populairder bij de jeugd, vindt Joost de Vries. (foto: NH Media)


Joost de Vries geniet van het festijn. Het kost moeite om de Zomertoer te organiseren. Met vergunningen, hogere kosten en de vele sponsorcontacten. Maar volgens De Vries is het zeker de moeite waard. "Het is elke keer weer een feest. En het leuke is dat eigenlijk alle grote artiesten hier door de jaren heen zijn geweest. Van Jan Smit tot René Froger."

Dit jaar kijkt Joost de Vries uit naar alle artiesten, maar een beetje meer naar Mart Hoogkamer. Want hij zou al eerder komen, maar kwam niet opdagen. Middelvingers en boegeroep haalden twee jaar geleden zelfs de nationale televisie. "Dat was wel apart, maar ook logisch. Zo'n grote artiest, die er gewoon niet is. Hopelijk komt hij dit jaar wel naar Heerhugowaard." De Vries moet er een beetje om lachen. (tekst gaat verder onder de foto)

'Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon' is de eerste en grootste hit van Mart Hoogkamer. (foto: aangeleverd)


Maar de zanger en organisator is ook benieuwd naar het optreden van Sieneke. De Sha-la-lie-zangeres komt namelijk voor het eerst naar de Zomertoer op het ijsbaanterrein. "Dat is altijd wel een momentje. Voor het eerst op ons festival."

Nog een paar weken en dan is het zover. Zondag 7 juli vanaf 13:00 uur aan de Jan Glijnisweg in het Dijk en Waardse buurtschap 't Kruis. "Ja ik heb er heel veel zin in. Het is een belevenis. Een gratis festival met alleen maar Nederlandstalige artiesten. Een groot feest." (foto: RADIONL Zomertoer Heerhugowaard)
Pin It
Bekeken: 703x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/