Meewerken aan een creatief jongerenproject en dan de leiding krijgen. Zeker als je een tiener bent en nog niet erg thuis in het kunstwereldje, dan is dat best spannend. Maar Zola Oudshoorn durfde het wel aan. Inmiddels bestaat de KunstKlub bij de Kunstuitleen Alkmaar een maandje. "De deelnemers vinden het superleuk allemaal."

"Ik ben zelf 17 jaar en ik vind dat er voor minderjarigen best weinig ruimte is om te ontdekken wat je echt kan", vertelt Zola Oudshoorn aan Streekstad Centraal. Zola hoefde dan ook niet lang na te denken toe ze werd gevraagd voor een nieuw jongerenproject van de Kunstuitleen.

Ze had al wat ervaring met organiseren opgedaan met het ROCKET Festival, dat ze met drie leeftijdsgenoten had opgezet. Samen met medewerkers van de Alkmaarse Kunstuitleen stelde Zola een klein aantal creatieve workshops samen, waarvan de resultaten in de zaal worden geëxposeerd. Enerzijds om creatieve jongeren te faciliteren, anderzijds om vers bloed de kunst & cultuur binnen te trekken. "Een perfecte combinatie." (tekst gaat verder onder de foto)

Zola (geel shirt) is het organiseren niet vreemd. Ze zette samen met drie leeftijdsgenoten het ROCKET Festival op. (foto: Streekstad Centraal)


Op 18 mei werd de KunstKlub afgetrapt met een geslaagde bandjesmiddag. "De bands vonden het erg leuk om te doen. Het was voor hen ook wel een beetje een gekke locatie om op te treden, ze zijn gewend om in de kroeg te spelen. Ze vonden het leuk om iets anders te doen, met een heel ander publiek", vertelt de jonge projectleider. "Het lastigste is om publiek te vinden. We hebben daar best wat moeite mee gehad - we waren ook wat laat begonnen - maar we hadden uiteindelijk een mooie volle zaal en ik hoorde dat de mensen hebben genoten."

Tijdens de fotoworkshop gingen de deelnemers met een wegwerpcamera aan de slag. (foto: Zola Oudshoorn)


van de tweede activiteit -  een workshop fotografie -  zijn de resultaten te bewonderen bij de Kunstuitleen. "De deelnemers vonden het superleuk allemaal. Ze werkten met een wegwerpcamera. Allemaal hadden ze wel een beetje verstand van fotografie, maar met zo'n camera zie je niet wat je maakt. Dat is nog best moeilijk. Bij de opening van de expositie (op 9 juni, red.) zagen ze pas wat ze echt hadden gemaakt." (tekst gaat verder onder de foto)

Op die fotoworkshop kwamen zes of zeven jongeren af. Dat klinkt misschien klein, maar is al best wat, als je ze goed wilt begeleiden, stelt Zola. Er was gemikt op vijf tot tien deelnemers. "Meer was ook goed geweest, maar minder ook. Het is ook wel weer mooi als je met een klein groepje iets gaat maken, gaat ontwerpen. Om van je eigen foto's of kunstwerken een expositie te maken."

Kunst kijken om kunt te maken. (foto: Zola Oudshoorn)


Eind deze maand staat een workshop gesproken woord & muziek schrijven op het programma en KunstKlub sluit af met kunst kijken in de Grote Kerk, om een week later zelf aan de slag te gaan voor een expositie voor publiek. Als extra lokkertje heeft ze Spinvis weten te strikken. "Dan is het project gedaan, maar we hopen volgend jaar een tweede reeks te doen", vertelt  Zola. "Dan willen we weer allerlei andere workshops doen, bijvoorbeeld striptekenen." Meer weten? Kijk op kunstuitleenalkmaar.nl.
Pin It
Bekeken: 433x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/