Zelf een bandje oprichten en iedere week repeteren, maar het vervolgens aan niemand kunnen laten horen. Daar wilden 17-jarige Zola Oudshoorn en bandgenoot Ruben Koster iets aan doen. Samen met Mijs Dros (16) en Daani Tuinman (17) organiseren zij het ROCKET Festival. "Een space om opkomende bands voor een publiek te kunnen laten optreden."

"Hoe moet ik een draaiboek maken? Wat gaat het kosten? Wie moet ik betalen?" Dat zijn nog maar een paar van de velen vragen waar de 17-jarige organisatoren tegenaan liepen. "Wij zijn allemaal onervaren en hadden eigenlijk geen idee wat er allemaal bij komt kijken", vertelt Zola. Ondertussen hebben ze een hoop geleerd. Van PR teksten schrijven tot tijdschema's maken voor de bands. De jongeren doen het gelukkig niet helemaal alleen. Met vragen kunnen ze altijd terecht bij HAL25 en ook de moeder van Zola helpt ze tijdens dit project. (tekst loopt door onder de foto)

Op 31 mei staat het hier vol met opkomende artiesten, dansers, een DJ en natuurlijk veel publiek. (foto: Streekstad Centraal)


"We vinden het erg spannend. Voor al het werk dat we er insteken, hopen we wel dat mensen komen", vertelt Daani terwijl ze de medeorganisatoren voor bevestiging aankijkt. De jongeren vormen een hecht team en kijken met gezonde spanning uit naar het evenement. Ze kennen elkaar van school en HAL 25. "Mijs en ik komen hier al sinds we klein zijn en nu gaan we ons eigen evenement hier organiseren. Echt heel vet", zegt Zola glunderend terwijl we de zaal binnen lopen.

"Hier moet het gebeuren." Een knusse zaal met een bar, een discobal aan het plafond en verschillende zithoekjes. Vooral de boven verdieping vinden de jongeren leuk. Daar is een 'black box' waar een DJ komt. "Er kunnen zo'n 250 mensen in deze zaal. Als we nog meer kaartjes verkopen zouden we de grote zaal moeten gebruiken." Tot nu toe verloopt de kaartverkoop goed. Er worden al ongeveer 150 mensen verwacht. (tekst loopt door onder de foto)

De zaal heeft een bovenverdieping met een 'black box' waar de DJ zal staan. (foto: Streekstad Centraal)


Het ROCKET Festival is ontstaan nadat Zola een half jaar geleden las over een subsidie voor culturele activiteiten voor en door jongeren van de gemeente Alkmaar. "Ik liet het gelijk aan Ruben zien en dacht: laten we het proberen." Het idee om een festival te organiseren voor opkomende bands werd goed ontvangen en al snel kregen de jongeren 3.200 euro. Ook Mijs en Daani werden al snel bij het project betrokken.

Hoe het festival moest gaan heten was nog een dingetje. Tijdens de eerste officiële vergadering van de organisatie werd flink gebrainstormd. "Eerst kwamen we op het Giga Grote Glitter Feest, maar die bewaren we voor de volgende keer”, zegt Mijs lachend. Door het shirt van Zola waar Rock-It op stond kwamen ze op het idee. “Het ROCKET Festival.” Gelijk kruisen de armen van de jongeren en doen ze de rock handgebaren. “Dat is onze signature move.” (tekst loopt door onder de foto)

De 17-jarige organisatoren van het ROCKET Festival hebben gezonde spanning voor het festival. (foto: Streekstad Centraal)


Alle vier de jongeren voelen de druk. “Ik heb er echt nachtmerries over gehad”, zegt Zola. Mijs vult aan dat ze alle slechte scenario's in hun hoofd hebben gehaald. Maar als ze kijken naar hoe alles verloopt gaat het eigenlijk erg goed. "Iedere dag verkopen we een paar kaartjes." Voor Zola en Ruben is het extra spannend. Zij gaan voor het eerst met hun eigen bandje -  The Indiependents - voor een groot publiek optreden. “We hebben wel eens op school optredens gedaan, maar nooit zoals dit.”

Ze zitten samen op de Berger Scholengemeenschap waar ze na schooltijd gebruik mogen maken van het muzieklokaal. Een jaar geleden richtten ze de band op, maar een echte kans om samen met hun andere bandgenoten ergens op te treden hebben ze nog niet gehad. The Indiependents zijn niet de enige die gaan optreden tijdens het festival. Ook Diversion, 100BPM, The Kevers, Anyone Can Play Radiohead, Unami en DJ Zena Rae zullen hun muziek laten horen. "Allemaal opkomende artiesten die graag mee wilde doen aan dit evenement." De muziek varieert van alternatieve rock tot indie pop. (tekst loopt door onder de foto)

De poster hangen in de stad en flyers zijn uitgedeeld. Iedereen is welkom op het het festival. (foto: Streekstad Centraal)


31 mei is de eerste editie van het ROCKET Festival. De kaartjes kosten zes euro en zijn te koop op de website van HAL25. “We doen het niet voor het geld, maar echt omdat we het leuk vinden.” Als het aan de jongeren ligt is dit niet het laatste festival dat ze organiseren. “We hebben al een lijst voor het volgende keer. Overal waar we zijn lopen we tegen dingen aan die we mee kunnen nemen. Dan staan we midden op een feest in onze notities alles op te schrijven.”

Al met al zijn de jongeren erg enthousiast over het evenement en hopen dat zoveel mogelijk mensen komen opdagen. Voor nu zijn ze nog druk bezig het regelen van alle kleine details van het festival. "Als je zelf naar een festival gaat, heb je geen idee wat er allemaal achter de schermen gebeurt", zegt Daani.
Pin It
Bekeken: 1084x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/