Ze zag zichzelf er al staan, met haar schilderwerken. Toen kunstenares Nancy Stikkelman zich inschreef voor de Bergense Kunst10Daagse, was ze ontzettend blij. "Ik maakte het inschrijfgeld over, en dacht: eindelijk is het zo ver!" Tot Nancy anderhalve week later ineens een bericht kreeg. Afgewezen. Maar waarom, dat stond er niet bij.

"Het is niet zo dat we heel strenge regels hanteren", vertelt Dick Min, voorzitter van de Kunst10Daagse. Hij kan zich goed voorstellen dat afgewezen kunstenaars teleurgesteld zijn. "We willen toegankelijk zijn, laagdrempelig, maar er moet wel een bepaald niveau zijn, natuurlijk."

Nancy is teleurgesteld en vraagt zich af wat ze anders had kunnen doen om wel toegelaten te worden. Er staat één duidelijke voorwaarde voor toelating op de website: dat je een expositielocatie in Bergen of Bergen aan Zee hebt. En dat had Nancy: "Een mooie plek, in de tuin van een vriendin van mij in Bergen aan Zee. Ik zou nog kleine aquarelletjes maken, mensen konden als ze langskomen zelf ook iets schilderen", zegt ze tegen Streekstad Centraal. Maar alleen een locatie is niet voldoende; een commissie van vijf buigt zich vervolgens over de werken, vertelt de voorzitter.

Een impressie van het werk dat Nancy instuurde naar de commissie, door het bijsnijden van de afbeelding is het schilderwerk niet volledig (foto: aangeleverd)


"We krijgen altijd vragen over wie deze mensen zijn, maar hun identiteit blijft onbekend. Het zijn mensen die kijk hebben op kunst en weten welk niveau passend is voor de Kunst10Daagse", omschrijft Dick. Deze vijf kijken uitvoerig naar het ingezonden werk. "Dit gaat niet over een nacht ijs." Dan volgt een stemming. Het kan helpen als kunstenaars meerdere foto's van hun werk insturen, zodat de commissie een beter beeld heeft. "Maar vaak zoeken we, indien nodig, nog een website op", zegt Dick. (tekst gaat verder onder foto)

Bottom line: of een kunstenaar wordt toegelaten hangt gewoonweg af van de kwaliteit van het werk. Maar wat is kwaliteit? "Het blijft arbitrair", erkent Dick. Daarom laten ze er ook vijf mensen naar kijken. Wat de één mooi vindt, loopt de ander zo voorbij. En als je iets niet mooi vindt, betekent dat natuurlijk niet dat het geen kwaliteit bevat.

Kunst10Daagse voorzitter Dick Min (2e van rechts) kreeg vorig jaar een lintje uit handen van burgemeester Lars Voskuil


Waarom dat niet laten weten aan de teleurgestelde inschrijvers? Voor Nancy, en voor meerdere afgewezen kunstenaars die op Facebook van zich laten horen, is het vooral ook vervelend dat ze niet weten waarom hun werk niet wordt toegelaten. "Dan komt er een eindeloze discussie", zegt Dick. "Natuurlijk vinden mensen hun eigen werk wel geschikt." Het kan wel zo zijn dat een kunstenaar die zich ontwikkelt, volgend jaar wel wordt toegelaten.

Al met al is Dick wel heel blij met het niveau van dit jaar. "En je moet niet vergeten dat we van 300 inzendingen, minder dan 20 mensen hebben afgewezen. Dus 280 kunstenaars zijn wel blij." Voor Nancy natuurlijk niet echt een troost, die haalt ze meer uit de reacties op facebook. "Als ik daar lees dat mensen zeggen: Oh, dat heb ik ook meegemaakt, dan helpt dat wel. Ik ben in ieder geval niet de enige."
Pin It
Bekeken: 990x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/