"Hé, jij daar, wil je die smerige peuk niet op de grond gooien!" Dit soort gesprekken wil clean-up organisatie Love Not Wast dus voorkomen, want rokers worden al genoeg afgewezen. Aan de andere kant komen die opgebrande sigaretten nog te vaak op de grond terecht. Dus deelt Love Not Waste met Stadswerk072 vanaf komende maandag de hele zomer kleine peukenprullenbakjes uit in groot Alkmaar. 

Sigaretten zijn ook afval; dat is de boodschap achter project Peukweg. Zwerfpeuken moeten dus ook in de prullenbak, of in een travel-asbak. "We willen mensen daar op een positieve manier van bewust maken", vertelt Gaby van Wonderen van Love Not Waste. "Dus niet door de discussie aan te gaan, maar door ze een klein metalen blikje te te geven met schroefdeksel, dat in hun broekzak past." Peukie erin, en later legen in de prullenbak.

Horeca ondernemer Theo Sikkink (links) krijgt het ambassadeurspakket overhandigd door wethouder Jasper Nieuwenhuizen (midden). Rechts staat gaby van Wonderen. (foto: aangeleverd)


Het is niet de eerste keer dat de asblikjes worden uitgedeeld. Ondanks dat de peuk nog steeds het meest gevonden zwerfafval in Alkmaar is, wordt het wel écht minder, vertelt Gaby. "Door Stadswerk072 wordt gemonitord dat het aantal zwerfpeuken de afgelopen jaren afneemt."

Wat ook opvalt: meer rokende Alkmaarders weten dat hun sigaretten afval is. "Als ik kijk naar toen onze campagne Samen Voor Een Schoon Alkmaar vier jaar geleden startte, wisten veel mensen niet eens dat een peuk afval was. Ze dachten dat een sigaret gewoon uit elkaar zou vallen en verdween in de natuur." Nu weet bijna iedereen dat sigaretten blijven liggen. "We merken echt een bewustzijnsverandering." (tekst loopt verder onder foto)

Het sigarettenpeukenkunstwerk aan de Geestersingel, dat Love Not Waste maakte van weggegooide peuken (foto: Love not Waste)


Nu dit verandering gaande is, is het volgens Gaby dus tijd voor de laatste stap: zorgen voor genoeg faciliteiten voor mensen om die peuk weg te gooien. "En het grappige is dat anti-rookcampagnes daarbij soms in de weg zitten." Ze licht het toe: "Bij station Alkmaar staan sinds een paar jaar geen asbaktegels meer, want ze willen rokers niet meer faciliteren. Maar dan ga je wel voorbij aan het probleem; de rokers zijn er nog. Dus nu ligt daar een tapijt aan sigaretten op de stoep." Het is goed dat stations rookvrij zijn, vindt Gaby, maar zo gaat het ene probleem over in het andere. Met een eigen pocketsize asbak kan dit worden opgelost.

De gratis asbakblikjes worden op uitgedeeld op festivals en tijdens mooiweerdagen rond het Bolwerkpark en de Noorderkade. Rokers kunnen ze ook zelf halen bij 35 plekken in de gemeente Alkmaar. "We hebben voor de locatie vooral gekeken naar plekken waar rokers vaker hun sigaretten op grond gooien", legt Gaby uit. "Dus ze liggen bij de bootjesverhuur, rondvaarten, wijkcentra, verschillende horeca-ondernemers, twaalf wijkcentra, de entree van het Ringers Winkelcentrum, en veel andere plekken."
Pin It
Bekeken: 737x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/