Reclame

Met enige regelmaat komt de Amerikaanse rivierkreeft in het landelijke nieuws en zelfs internationaal klinkt de roep om het beperken van populaties. Ze zijn schadelijk voor de natuur, met name voor oevers van wateren met weinig stroming. Maar rond het kreeftprobleem in het Oosterdelgebied in Langedijk lijkt het alweer even stil. "De aanpak van rivierkreeften staat bij ons nu op een laag pitje, we hebben weinig tot geen last."

"Ja, natuurlijk is er schade", licht Catharinus Jelsma, voorzitter van Stichting Veldzorg Oosterdel toe. "Maar er is een groot onderzoek gedaan en daar is uit naar voren gekomen dat de schade aan de eilandjes in eerste instantie niet door de rivierkreeft komt. Er zijn belangrijkere invloeden zoals de woelrat, het landgebruik en het weer. Inderdaad, varen ook."

De Amerikaanse rivierkreeft richt schade aan, maar is niet de grootste vernieler van het Oosterdelgebied. (foto: Wikipedia)


Dat neemt niet weg dat er Stichting Veldzorg een landelijke aanpak van rivierkreeften wil, want onschadelijk zijn ze zeker niet. En wie meevaart met de rondvaart vanaf Museum BroekerVeiling ziet de schade met eigen ogen. De eilandjes in het Oosterdel kalven hard af. Opvallend zijn de vele gaten in de beschadigde oevers.

Maar veel wil Jelsma er eigenlijk niet over kwijt. "Er is op dit moment een status quo, in afwachting van een plan dat we samen met het Hoogheemraadschap, de gemeente en Staatsbosbeheer opstellen voor het opknappen van de oevers. Binnen nu en een paar maanden komen we naar buiten met maatregelen die een positief effect moeten hebben op de kreeftensituatie. De gemeente zal dan met meer nieuws komen."


Een aantal jaren terug werd de Amerikaanse rivierkreeft gezien als grote boosdoener. Het beestje verstoort ecosystemen door van alles en nog wat vreten en zich snel voort te planten, terwijl ze weinig natuurlijke vijanden hebben. Er was in 2020 zelfs een grote wedstrijd kreeftvissen, totdat de Voedsel & Warenautoriteit daar een einde aan maakte.


Pin It
Bekeken: 491x
Reclame

Agenda