Reclame

Stichting Veldzorg uit Langedijk hoopt dat de dijkverschuiving bij het Zuid-Hollandse Reeuwijk aanzet tot landelijke aanpak van de Amerikaanse rivierkreeft. Zo'n 100 meter ringvaartdijk verschoof op 26 juli plotseling en mogelijk was de invasieve diersoort daar mede schuldig aan. De 'kleine huftertjes' richten veel schade aan in het Oosterdelgebied, waar de stichting beheerder van is.

De dijkverschuiving zorgde ervoor dat land onder water kwam te staan, maar gelukkig bleven de gevolgen beperkt. Volgens een boer was de dijk verzwakt door rivierkreeften, die er lustig op los graven en zich snel voortplanten. Loco-dijkgraaf Bas Knapp spreekt van een 'verrassing', de dijk was goedgekeurd, maar denkt niet dat rivierkreeften de boosdoeners waren. Volgens Wateringen University is slechts één rivierkreeft-gangetje ooit gevonden in Nederlandse dijken.

VVD-Kamerleden Rudmer Heerema uit Alkmaar en Peter Valstar hadden echter al vragen gesteld aan de ministers van Infrastructuur & Waterstaat en van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Rivierkreeften zijn landelijk steeds meer een probleem. Misschien niet bij dijken, maar wel oevers. Vanuit Alkmaar en vele andere gemeenten kwam in september massaal steun voor de roep van gemeenten Heerhugowaard en Langedijk om een landelijke taskforce.

De twee gemeenten reserveerden in februari vorig jaar 56.000 euro voor herstel van schade aan de oevers van de eilanden, en in juli volgde een viswedstrijd waarin liefst 6.810 kreeften werden gevangen, maar het lijkt vechten tegen de bierkaai. Vandaar de roep om landelijke actie en de hoop van Stichting Veldzorg dat die er nu gaat komen.
Pin It
Bekeken: 2220x
Reclame