Reclame

Ongeduldig wachten de mannen van Brouwerij Egmond woensdagmiddag op de akkerschuit. "Het is net een Sinterklaas verhaal", grapt de één.  De ander vult hem lachend aan: "Het wordt nog spannend of de boot aan komt of niet." Het duurt even, maar daar komt dan toch de schuit. En blijkt er écht een verhaal achter de verlate komst te schuilen.

"De boot was gelukkig niet kwijt, maar de sleutels wel", legt Arjan Brammer van Brouwerij Egmond uit nadat hij de Ron Karels van Broeker Veiling over de telefoon heeft gesproken. "Hij moet gesleept worden."  Maar dan kan toch het 500 liter wijnvat van Wijndomein de Koen in Langedijk zorgvuldig op het vaartuig getild worden met een vorkheftruck.

Het waterslot zorgt ervoor dat er af en toe druk uit het wijnvat kan, zonder dat er zuurstof bij komt. Hierdoor moest het wijnvat voorzichtig verplaatst worden. (foto: Streekstad Centraal)


Het vat wordt waterpas op de schuit gezet, omdat er geen zuurstof bij mag komen. Met een meetlint wordt daarom alles precies afgemeten. Het is een belangrijk moment, want dit mag niet mis gaan. Sinds april zit er al Sancti Adelberti Tripel in het wijnvat. En dat is niet zonder reden; hier wordt een speciaal Tripel biertje in gecreëerd.

Vier jaar lang heeft er witte wijn in het vat gezeten. Toen dit vat - waar de wijn in het hout is getrokken - vrij kwam leek het wijnboer Pieter de Boer een goed moment om iets nieuws uit te proberen. In samenwerking met Brouwerij Egmond proberen ze een nu een bijzonder biertje te creëren in het wijnvat. "Het is de eerste keer dat we dit doen. Een historisch moment", vertelt Arjan aan Streekstad Centraal. Van de week heeft één van de mannen het bier voor het eerst geproefd en hij merkte toen al dat het anders smaakt. "Laat staan als je het een jaar laat zitten."

De sleutel van de akkerschuit is spoorloos. Dus de boot moest gesleept worden. (foto: Streekstad Centraal)


Vanaf Wijndomein de Koen wordt de wijnvat op een akkerschuit naar het Broeker Veiling museum gesleept. "Het is echt een streekproduct, dus waar kun je dat nou beter opslaan dan in de  Broeker Veiling", zegt Pieter. Naast dat Pieter voormalig directeur was van het museum is het ook een mooie link naar Egmond legt Ron - huidige directeur - uit. "De monniken van de Abdij van Egmond hebben rond het jaar 1000 de dijk aangelegd bij Alkmaar en Schagen." Zo hebben zij een belangrijke rol gespeeld voor Noord-Holland.

Maar voordat de schuit bij de Broeker Veiling aankomt proosten de mannen van de Bierbrouwerij met hun eigen bier: "Sancti, mannen!", klinkt er door het lege restaurant in de Broeker Veiling. Het restaurant waar Ron hoopt dat ze het vat volgend jaar tijdens de opening aanslaan.

Ron Karels directeur van het Broeker Veiling museum vindt het een leuke samenwerking met de mannen van Bierbrouwerij Egmond en legt ook de link met Egmond. (foto: Streekstad Centraal)


Na een wat 'moeizame' vaartocht ligt het wijnvat gevuld met bier dan toch in het museum. Blijft wel de vraag of het straks lekker gaat smaken. Arjan heeft daar in ieder geval alle vertrouwen in. "De tripel is goed, de wijn dat in het vat zat is goed. Dan kan het bijna niet misgaan."
Pin It
Bekeken: 867x
Reclame