Reclame

Dag en nacht wordt er gebouwd. Letterlijk. Op het terrein van de Huisvuilcentrale (HVC) in Alkmaar verrijst een nieuwe slibdrooginstallatie en er wordt stevig doorgewerkt. Zo wordt de achterstand die in de coronatijd en de vergunningprocedure werd opgelopen nog een beetje goed gemaakt. “We hopen de installatie medio 2025 feestelijk te openen."

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zuivert jaarlijks 100 miljoen m3 afvalwater. Dat gebeurt in vijftien installaties (RWZI's) en daarbij blijft 100.000 ton slib over. Dat kan je niet zomaar ergens dumpen en bovendien kan het droog als grondstof worden gebruikt. Daarom wordt het slib met hitte gedroogd. Maar de drooginstallatie in Beverwijk is verouderd en verstookt een enorme hoeveelheid aardgas. Hoogste tijd voor een nieuwe.

"Een paar jaar geleden hebben we onderzoek gedaan naar de vervanging van de installatie", aldus Hoogheemraad Marjan Leijen in het nieuwste HVC Schoon Magazine. "Belangrijk uitgangspunt was het realiseren van verduurzaming. Conclusie was dat we dit alles met HVC konden bereiken." Eigenlijk is die conclusie voor de hand liggend: voor het snel drogen van slib is veel warmte nodig en laat de vuilverbrandingscentrale daar nou net een overvloed van produceren. Gedroogd slib is overigens weer nuttig als grondstof.

Tussen het simpele idee om de beide processen te koppelen en de uitvoering zitten nog wel wat stappen. "Het besluit tot nieuwbouw bij HVC is een intensief traject geweest en ging niet over een nacht ijs. Maar ons perspectief is dat we als collectief veel meer voor elkaar krijgen om te verduurzamen. Tijdens het besluitproces haakten ook de waterschappen Zuiderzeeland en Amstel Gooi en Vecht aan bij onze plannen voor de slibdroger. Het ontwerp is daarop aan gepast."

Maar toen was er corona en ook het verkrijgen van de benodigde vergunningen leverde vertraging op.  Vorig jaar is  dan eindelijk gestart met de bouw van de slibdrooginstallatie op het terrein van HVC.

Inmiddels ligt er ook een slibdroogstrategie opgesteld voor tot en met het jaar 2050. “Want het verder verduurzamen stopt niet met de bouw van deze installatie. We streven met alle waterschappen naar circulariteit", aldus Marjan Leijen uit. "We willen op natuurlijke momenten - als een onderdeel is afgeschreven - maximaal inspelen op ontwikkelingen om te verduurzamen. Met HVC hebben we de juiste partner gevonden omdat we dezelfde opgave en duurzame ambities hebben. Samen sta je altijd sterker en krijg je meer voor elkaar."
Pin It
Bekeken: 812x
Reclame