De politie geeft vandaag niet thuis. Letterlijk. Deze dinsdag zijn de Nederlandse politiebureaus 24 uur dicht. Dus ook in Alkmaar en Heerhugowaard. Eventueel geplande afspraken zijn verzet. De politiemedewerkers protesteren omdat ze een goede, permanente regeling willen voor vervroegd pensioen. telefoontjes naar 112 en 0900-8844 worden gewoon beantwoord en online aangifte doen kan ook.
Waar gaat het allemaal om? Politiemedewerkers kunnen met de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) onder bepaalde voorwaarden van leeftijd en dienstjaren eerder stoppen met werken. Tussen hun 65e verjaardag en hun AOW-leeftijd wordt tot 42.400 euro uitgekeerd. Maar de RVU-regeling vervalt eind 2025. De politiebonden willen een goede permanente versie, maar die blijft voorlopig uit.
"De acties zijn al even geleden aangekondigd. Volgens mij is dat goed gecommuniceerd en zijn er voor deze dag geen afspraken gepland", vertelt een woordvoerder. Wie op de bonnefooi naar een politiebureau gaat, treft op de deuren posters over de actie. Agenten geven aan de deur eventueel verdere uitleg. Maar het is erg stil. "Tot nu toe is nog niemand langs geweest."
De vraag is dus of dit protest effect heeft. Ja er gaat een dagje afspraken verloren, maar er komen sowieso nog maar weinig mensen zonder afspraak naar de politiebureaus. "Gevonden voorwerpen gaan tegenwoordig naar de gemeente, en verder weten mensen ons digitaal wel goed te vinden. Niemand is per abuis gekomen en weer de deur gewezen", aldus de woordvoerder. "Wat ook wel weer jammer is want ja dan heeft de actie weinig nut." (tekst gaat verder onder de foto)
Maarten Boeren werkt in Heerhugowaard en is actief voor de politievakbond APC. Hij beaamt dat het stil is aan de deur en erkent de geringe impact van de sluiting. "Kijk, het is een lijn van opbouwende acties waar we in zitten, zodat de minister gaat voelen dat het menens is. Je wilt laten zien dat het zwaarder wordt .Maar dat de burgers er écht last van hebben, dat is pas het laatste middel dat je wilt inzitten."
"Ik ben zelf bij de politie gekomen om het verschil te maken voor de mensen. Staken gaat eigenlijk tegen je natuur in. Het is niet prettig, het is het laatste dat je wilt. We proberen een weging te maken voor wat voor acties te ondernemen.", vervolgt Boeren. "Dat de burgers er écht last van hebben, dat is pas het laatste middel dat je wilt inzitten. We schrijven nu ook geen bekeuringen voor lichte incidenten, dat breiden we wellicht uit. En volgende week is er weer een eventueel weer een sluiting."
"In het verleden zijn er wel zwaardere acties geweest, die weer ingezet kunnen worden. Dan reageren we alleen nog bij spoed. Als er dan bijvoorbeeld geluidsoverlast is, of een auto-ongeluk met alleen materiële schade, dat we dan zeggen 'helaas gaan we dat nu niet doen'."