"3, 2, 1, go!" Terwijl de tweede groep begon aan de zwemtocht door de grachten in de binnenstad van Alkmaar, staat 10-jarige Ella bibberend en ingewikkeld in aluminium folie langs de kant. "Mijn oma is overleden aan kanker, dus ik ging voor haar zwemmen en de andere mensen die dat hebben meegemaakt."

Bijna 200 mensen springen zondagmiddag tijdens de eerste editie van Swim to Fight Cancer Alkmaar in het het koude water van het Luttik Oudorp om 500, 1000 of 2000 meter af te leggen. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar, er is één gemeenschappelijk doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de strijd tegen kanker. (tekst loopt door onder foto)

Bijna 200 mensen zwommen door de Alkmaarse grachten voor de strijd tegen kanker. (foto: Marco Schilpp)


"We hebben net een mooie emotionele start gehad", vertelt Esmee Bakker van Swim to Fight Cancer tegen Streekstad Centraal. "Maar nu vieren we juist met elkaar het leven en de kracht van het samen in actie komen."

Een beetje zwemmen in de gracht, het lijkt simpel. Maar er komt veel kijken bij het organiseren van zo'n actie. "We zijn al maanden bezig om het voor elkaar te krijgen", legt Esmee uit. Tot de laatste dagen moest er veel gebeuren. Op vrijdagmiddag kwam er ook nog eens slecht nieuws van Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier. De waterkwaliteit bij de oorspronkelijke start en finish - de Noorderkade - bleek te slecht om te kunnen zwemmen.

Gelukkig was de waterkwaliteit in de Alkmaarse grachten ruim voldoende. Dat betekende dat de hele boel naar het Luttik Oudorp verplaatst moest worden. Er was zondag niets van te zien, alles stond keurig waar het hoorde te zijn. Klappend en juichend staan hele groepen supporters langs de kant om de zwemmers aan te moedigen. (tekst loopt door onder foto)

Familie en vrienden stonden de langs de kant om de zwemmers aan te moedigen. (foto: Marco Schilpp)


Aan het eind van de middag mochten Burgemeester Anja Schouten en kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe de opbrengst bekendmaken: 108.952 euro. Inmiddels is dat al ruim 110 duizend euro want er kan nog steeds gedoneerd worden. Het geld zal gebruikt worden voor kankeronderzoek en twee lokale goede doelen: projecten van 't Preathuys aan de Westerweg en de Noordwest Ziekenhuisgroep.

De organisatie is erg blij met het resultaat. "Het heeft onze stoutste dromen overtroffen." Of er een tweede editie van Swim to Fight Cancer Alkmaar komt is nog de vraag, maar als dat zo is staat Malaika sowieso langs de kant om iedereen aan te moedigen. Op de vraag of ze zelf dan ook meedoet zegt ze volmondig: "Nee."
Pin It
Bekeken: 469x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/