"Daar gaat 'ie dan", zegt burgemeester Maarten Poorter. Het is donderdag. En niet zomaar een donderdag: het is verkiezingsdag. In het hele land gaan mensen naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Naast Poorter staan de jarige Tess Spaansen en Stijn van Westrienen. De twee zijn donderdag achttien geworden en stappen voor het eerst het stemhokje in.

Tess uit Zuid-Scharwoude en de Heerhugowaardse Stijn hebben donderdag een hele andere achttiende verjaardag dan de meeste leeftijdsgenoten. Samen met de burgemeester stemmen ze in het gemeentehuis van Dijk en Waard. "Ik vind vrijheid heel belangrijk", vertelt Stijn tegen Streekstad Centraal. Tess vervolgt: "Belangrijk is het klimaat, vluchtelingenwerk en dat soort dingen."

Eerst legitimeren, dan het stemhokje in, om vervolgens dat ene vakje rood te kleuren. Een serieuze zaak, weet ook Tess. "Maar het inkleuren op zichzelf stelt niet zoveel voor." Het is een bijzondere ervaring voor de tieners. Verschillende fotografen, gemeentemedewerkers en niet te vergeten de burgemeester volgen de tieners nauuwgezet. "Loop maar even mee naar boven", zegt de burgemeester. (tekst gaat verder onder de foto)

De jarige Stijn en Tess gaan voor het eerst stemmen.


Ze krijgen daar een stuk slagroomtaart en een verjaardagscadeau. "Ik ben blij dat jullie er zijn. Van leeftijdsgenoten weten we dat de opkomst wel een punt is om aan te werken", zegt Poorter. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren weinig binding voelen met de politiek. Laat staan de Europese Parlementsverkiezingen. "Voor de overheid is het lastige om jongeren te bereiken. Daar moeten we echt aan werken."

Als het aan Poorter ligt, moeten kinderen meer in contact komen met de politiek. "Het moet eigenlijk een onderwerp zijn bij de koffietafel of meer op school worden besproken. Daar hebben we als gemeente ook gesprekken over."

Poorter hoopt dat de kiesleeftijd 'voor sommige verkiezingen' wordt verlaagd. "Neem bijvoorbeeld de gemeente, het is heel dichtbij." Hij denkt dat scholen dan meer het gesprek aangaan over democratie. "Het is best aardig om hierover na te denken, maar de gemeente gaat er niet over. Ik denk dat het wel goed is om de discussie over de kiesleeftijd te openen." (tekst gaat verder onder de foto)

Voor Tess en Stijn stond taart klaar.


Of Tess en Stijn ook zonder Maarten Poorter naar de stembus zouden gaan? Tess knikt gelijk, maar Stijn betwijfelt dat. "Ik ga volgende keer wel beter nadenken over mijn keuze. Ook puur om het mezelf wat makkelijker te maken op de verkiezingsdag zelf."

Gemeentemedewerker Jessica van Diepen hoort de politieke interesse bij de tieners en pakt meteen haar kans. "Ik ben projectleider van de verkiezingen en kom echt veel jongeren te kort bij de stembureaus", zegt Van Diepen. "We proberen ze echt te enthousiasmeren. Momenteel 125 euro krijg je voor." Ze lacht: "Schrijf dat ook even op in het artikel." (foto's: Streekstad Centraal)


De verkiezingen zijn weliswaar donderdag, maar voor een aantal mensen begint het avontuur daarna pas echt. Zij hopen een zetel in Brussel te krijgen. Streekstad Centraal sprak met vier politici die een gooi doen naar het Europees Parlement.


Pin It
Bekeken: 417x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/