“Let’s go, let’s go, let’s go!”, klinkt het voordat de kermismuziek begint te spelen en de lampjes knipperen. De 21-jarige Edwin de Vries en zijn broertje zijn het skeeball-kermisspel aan het opbouwen. Met spelletjes in de handen en honderden knuffels boven zijn hoofd, vertelt hij trots: “Ik ben geboren en getogen op de kermis.”
Week op week reist de familie in een woonwagen door het land met hun kermisattracties. "We hebben ook touwtje trekken, ballen gooien, grijpautomaten, echt van alles." Van kinds af aan is Edwin al op de kermis te vinden en reist hij met zijn ouders mee. Hierdoor volgde hij tot en met groep 8 Rijdende School, waar hij dus ook les kreeg in een wagen. Inmiddels is hij volwassen en bouwt hij samen met zijn broertje het skeelball spel op. Deze week staan ze op het Raadhuisplein, want de zesdaagse kermis van Heerhugowaard gaat weer van start.
"Dinsdagavond zijn we begonnen met de opbouw", vertelt organisator Klaas Braak senior aan Streekstad Centraal, terwijl hij op de rand van zijn draaimolen zit. Inmiddels zijn de laatste ondernemers donderdagmiddag aangekomen en worden de puntjes op de i gezet. Zo wordt er nog even een sopje over de attracties gehaald, worden de lampjes aangedraaid en de prijzen opgehangen.
Er komt veel kijken bij het organiseren van zo'n kermis. Sinds het winterseizoen is Klaas al bezig met de voorbereidingen. De vraag is ieder jaar weer: Hoeveel plek is er voor de attracties? "Dit is - na Alkmaar - de grootste kermis in de regio." Het plein staat vol met grijpmachines, spellen en attracties zoals de City Hopper en het Fun House. (tekst loopt verder onder foto)
Dit jaar gaat het er iets anders aan toe. De Middenweg ligt namelijk open. Er wordt een nieuwe riolering en gas- en waterlijn gelegd. De straat staat normaal rond deze tijd vol met kermisattracties. "Ze zeiden dat het al klaar zou zijn voor de kermis", legt Klaas uit. Maar door vertragingen is dat niet gelukt. "Ik had er gelukkig al rekening mee gehouden. Ik zou de kermisondernemers niet een week van te voren willen af bellen."
Klaas baalt er wel een beetje van. "Nu is er nog minder plek. Het liefst zet ik grote attracties neer, maar daar is gewoon geen ruimte voor." Daardoor zijn er dit jaar ook geen botsauto's. Die moesten plaats maken voor twee kleinere attracties.
Als ervaren organisator weet Klaas er toch wel weer wat moois van te maken. Veertig jaar geleden nam hij het bedrijf over van zijn vader. "Toen hadden mijn ouders nog maar één attractie, een zweefdraaimolen." Ondertussen zijn dat er veel meer. Hij is elke dag aanwezig om de boel in de gaten te houden. "Ik kom als eerste aan en ga als laatste weg."
Al met al kijkt Klaas uit naar de kermis en hoopt hij dat alles goed verloopt. "Het allerbelangrijkste is de veiligheid." Woensdagnacht vertrekken de kermisondernemers weer. "We zijn er altijd wel wat van tevoren, maar de dag na de kermis is het plein alweer leeg."