"Er waren best wat mensen die er evengoed doorheen gingen, hoor, maar een hoop keerden om." Een diepe, 53 meter lange plas op de Schoorlse Zeeweg blokkeerde maandenlang de enige doorgang naar Strandpaviljoen Paal 29 in Schoorl aan Zee. Dus nam Sem van Drunen van Paal 29 het heft in eigen handen.
Tot nu toe is het seizoen voor Paal 29 aardig in het water gevallen: de grote plas ligt er al vanaf de winter. "In mei ben ik met Staatsbosbeheer gaan bellen: 'jongens, wat kunnen we hiermee?'", vertelt Van Drunen. "Ze dachten dat het wel goed kwam. Even wachten en uiteindelijk zou het water zakken." Dat gebeurde ook, maar een paar dikke regenbuien later stond het water weer tot 24 centimeter hoog.
Paal 29 is het enige Strandpaviljoen in Schoorl aan Zee en is alleen lopend of met de fiets bereikbaar, via de Schoorlse Zeeweg inderdaad. De diepe plas was voor veel klanten een reden om toch maar om te keren. "Dus we merkten wel dat het rustiger werd", zegt Van Drunen. Zijn vriendin is een van de eigenaren van het paviljoen en Sem regelt er alle techniek. "Zeker voor mensen die slecht ter been zijn of mindervaliden is zo'n plas gewoon lastig." (tekst loopt verder onder foto)
Van Drunen had al geopperd om zelf iets aan de monsterplas te doen. In eerste instantie wilde Staatsbosbeheer dat niet, maar na de heftige regenval van maandag vond zij ook dat er iets moest gebeuren. "Maar Staatsbosbeheer had geen geld en geen middelen."
Dus organiseerde Van Drunen het zelf. "Je wil toch dat mensen naar het strand komen. We hebben twee dagen lang van 07:00 uur 's ochtends tot 21:30 uur 's avonds gewerkt." Kilo's zand en houtsnippers zijn op het water gestort, "de snippers komen van Staatsbosbeheer, en zij leverde ook boomstammen aan voor de zijkanten van het pad en regelde de toestemmingen." (tekst loopt verder onder foto)
Moe, maar tevreden over het resultaat, is Paal 29 sinds woensdag weer helemaal bereikbaar. Nu is het voor Van Drunen afwachten tot de klanten van het paviljoen dit ook weten. En hopen op een permanente oplossing. "Want dat is dit niet, natuurlijk. Ze hebben bij Staatsbosbeheer wel geopperd het fietspad verhogen een goede optie is, want anders zit je bij het volgende natte seizoen natuurlijk weer met hetzelfde probleem."