Een plus op de jaarrekening van 2023 van gemeente Alkmaar. Wethouder financiën Christian Schouten is dan ook positief over de jaarstukken, maar wel met een 'maar': "15,9 miljoen is in absolute termen veel geld maar relatief op een begroting van rond de 530 miljoen ligt dat genuanceerder. Het gaat daarbij ook vooral om incidenteel geld. Bovendien blijft de druk op de gemeentelijke financiën hoog."

Alkmaar is financieel gezond, ondanks dat er maar weinig Nederlandse gemeenten zijn met lagere lokale lasten. Ondanks de uitdagingen die ook iedere andere gemeente ervaart. En ondanks een ambitieus coalitieakkoord op vlakken als leefbaarheid, duurzaamheid, mobiliteit, economie, onderwijs en senioren. Dat blijkt uit de jaarrekening 2023 die het college van B&W kort voor het weekend publiceerde.

Maar het is toch niet allemaal rozengeur en maneschijn, laat wethouder Christian Schouten weten. De plus komt voor een belangrijk deel voort uit besparingen op energiekosten en de opvang van Oekraïners. Het overschot van de energietoeslag vanuit het Rijk wordt dit jaar ingezet. De opvangsubsidie voor vluchtelingen uit Oekraïne is gestoken in aankoop en verbouwing van het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg. Daarnaast boekte de gemeente een plus met grondexploitaties in de Vroonermeer en aan de Sperwerstraat. Vooral incidentele meevallers dus. (tekst gaat verder onder de foto)

Wethouder financiën Christian Schouten is tevreden over de jaarrekening over 2023, maar plaatst kanttekeningen (foto: Streekstad Centraal)


"Bovendien blijft de druk op de gemeentelijke financiën hoog. Los van allerlei prijsstijgingen en maatschappelijke vraagstukken, is de kans groot dat alle Nederlandse gemeenten vanaf 2026 flink minder geld ontvangen van de Rijksoverheid", vult Schouten aan. De afgelopen jaren gaf het Rijk steeds meer geld voor onder andere de Wmo en jeugdzorg, coronasteun en opvang van vluchtelingen. Volgens het vorige kabinet was dit niet houdbaar en moet de geldkraan weer wat worden dichtgedraaid. Gemeenten noemen 2026 daarom het 'ravijnjaar'. "Ook de komende jaren gaan we bewust om met ons geld."

Naast de jaarrekening 2023 komt het college van Alkmaar met de kadernota 2025-2028, met daarin nadere voorstellen over de verdere uitvoering van het coalitieakkoord. De gemeenteraad kan die nog deze maand verwachten. De jaarstukken en de kadernota komen op 8 juli in de raadsvergadering.
Pin It
Bekeken: 748x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/