Met de kinderen over het Kabouterpad of in de Zonnetrein langs mooie uitzichten. "Het buitencentrum is de huiskamer van de Schoorlse Duinen." Een plek waar anno 2024 duizenden bezoekers langs komen. Maar dat is niet altijd zo geweest: "Toen ik er kwam werken waren er nog helemaal geen activiteiten."

Vandaag op de kop af 44 jaar geleden werd het Buitencentrum Schoorlse Duinen geopend. Het heette toen Bezoekerscentrum Het Zandspoor. Dat moest anders. "Het had een treinmuseum kunnen zijn", vertelt Patricia van Lieshout van Staatsbosbeheer. De naam moest duidelijker en werd daarom veranderd naar Buitencentrum Schoorlse Duinen. Na de naamswijziging en de renovatie in 2010 werd het een plek waar veel activiteiten worden georganiseerd om zo de bezoekers kennis over de natuur mee te geven.

Er werden vroeger nog helemaal geen activiteiten georganiseerd van het toenmalige bezoekerscentrum het Zandspoor. Ondertussen is het gebouw gerenoveerd en heeft een nieuwe naam gekregen. (foto: aangeleverd)


Inmiddels is het het drukst bezochte Staatsbosbeheer bezoekerscentrum van Nederland. Jaarlijks komen er ruim 350.000 bezoekers over de vloer. En dat is volgens Patricia - die er al 25 jaar werkt -  niet zo gek. "Het is hier zo mooi." Vooral de variatie vindt ze leuk: "De dennenbossen, de heide, het strand en vooral de hoogte verschillen." Patricia is er voorlopig nog niet op uitgekeken. "Vanochtend zag ik de zon hier nog opkomen. Dan heb je zo'n mooi uitzicht."

Patricia werkt al 25 jaar bij Staatsbosbeheer en heeft nog in het oude gebouw gewerkt. Een inkijkje in 2009. (foto: Aangeleverd)


Maar het allerleukste vindt Patricia het om de blije bezoekers te zien. "We willen mensen de liefde voor natuur meegeven." Er staan continu nieuwe activiteiten op de planning. Het open houden van het buitencentrum gaat namelijk niet vanzelfsprekend. Ze moeten het zonder subsidie en financiële steun van het Staatbosbeheer doen. "We draaien volledig op eigen inkomsten uit activiteiten, de winkel, zaalverhuur, betaald parkeren en horeca", legt Patricia uit. En dat maakt het natuurlijk extra bijzonder.
Pin It
Bekeken: 644x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/