"Poetsen, poetsen. Ja, zo gaat 'ie goed." Er komt rook uit een kies. Met de levensgrote tandenborstel wordt verder gepoetst. Een doek valt naar beneden. 'Centrum Bijzondere Tandheelkunde NH'. Zaterdag werd het provinciale centrum geopend in Heerhugowaard. Een plek waar mensen komen, die niet bij de 'normale' tandarts terecht kunnen. "Het Noordwest Ziekenhuis wilde onze afdeling niet meer. Het streven is dat we hier nooit meer weggaan."

Een groot feest, daar had het wel wat van weg. De opening van het nieuwe tandheelkundig centrum aan de Beukenlaan in Heerhugowaard. Podium, partytent, en niet te vergeten de brownies van Brownies & Downies. Enthousiaste medewerkers lopen met schalen rond. "Wilt u er nog één?", vraagt een van hen. Ook zijn hapjes te vinden op de tafels. De bekende nootjes, maar ook de nodige groentesnacks. "Ze moeten als tandartsen natuurlijk een goed voorbeeld geven", zegt een vrouw, wijzend naar de bloemkooltjes. (tekst gaat verder onder de foto)

Naast de bekende nootjes, waren er ook verschillende groentesnacks.


Bestuurder Fenna Eefting van Vogellanden stapt het podium op. "Welkom allemaal." Het heeft even geduurd voordat de nieuwbouw werd gerealiseerd, benadrukt Eefting in haar speech. Drie jaar geleden was er grote onrust onder patiënten én medewerkers van de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde van het Noordwest Ziekenhuis. Veel patiënten dreigden op straat te komen en een petitie werd opgestart. Maar dat niet alleen. Het mogelijk verdwijnen van de polikliniek zorgde voor vragen in de Tweede Kamer. SP'er Maarten Hijink voelde de minister aan de tand over de mogelijke sluiting.

"We weten nog steeds niet waarom het ziekenhuis ons niet meer wilde", vertelt tandarts Aniek Eijsink. "Echt iedereen kwam in actie. En we kregen ook de verzekeraars mee." Eijsink was een van de trekkers van het project. Ze wordt tijdens de opening dan ook veelvuldig in het zonnetje gezet. Vanaf maandag is ze de medisch eindverantwoordelijke. (tekst gaat verder onder de foto)

Ook kinderen en volwassenen die grote angst hebben voor de tandarts, kunnen in het gespecialiseerde centrum terecht.


Wie ook in het zonnetje wordt gezet, is de 88-jarige Peter Bak. "Hij is de oorspronkelijke oprichter van het centrum in Alkmaar", zegt bestuurder Eefting. Bak was jaren geleden in Amerika en deed een ontdekking. "Alle tandheelkundige specialisaties zaten onder één dak", vertelt de gepensioneerde kaakchirurg aan Streekstad Centraal. "Ik ben naar de directie van het ziekenhuis gegaan en zei: 'Jullie weten het nog, maar in de ruimte die nog vrij is, komt een tandheelkundig centrum'." De tachtiger lacht: "Zo is het allemaal begonnen." (tekst gaat verder onder de foto)

Aan Peter Bok en Fenna Eefting de schone taak om de poetsers aan te moedigen. Met resultaat.


Na de officiële opening is er muziek van een brassband. Klassiekers als 'Waar is het feestje?', 'Leef' en 'Het is een nacht' komen voorbij. Wij nemen een kijkje in het gespecialiseerde centrum. In een van de behandelkamers staat tandarts Amy Veldt. Op het eerste gezicht ziet de ruimte er niet veel anders uit dan bij een 'normale' tandarts. "Maar kijk eens naar de deur, daar kunnen ook grote rolstoelen door", zegt ze. Ze wijst naar de behandelstoel. "En deze kunnen we ook verplaatsen. We hebben ervoor gezorgd dat zoveel mogelijk kan in deze kamers."

Ook is er gespecialiseerd personeel, vertelt Veldt. "We hebben allemaal naast de tandartsopleiding, ook een extra opleiding gevolgd. Bijvoorbeeld angstbegeleiding of gehandicaptenzorg."

"Dat hier zoveel mensen zijn, geeft wel aan hoe belangrijk deze zorg is", benadrukt bestuurder Eefting. "Er zullen heus nog wel problemen komen, maar we hebben zo'n goed en flexibel team." Naast de partytent staat een vrouw. "Ik heb nog nooit zo'n opening meegemaakt." (foto's: Streekstad Centraal)
Pin It
Bekeken: 1717x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/