Het is een bijzonder beeld. "Waar is de kip?", vraagt een vrouw. Ze loopt door de binnenstad van Alkmaar. Om haar nek een bord. 'Ze denken dat ik GEK ben!' Toeschouwers kijken haar lachend aan. Kaeskoppenstad is weer in Alkmaar.

Vrouwen doen de was op een traditionele wijze. Gevangenen worden in de gaten gehouden door een bewaker. Wie zin heeft in een reis terug in de tijd kan dit weekend terecht in Alkmaar. Of laten we zeggen: Alckmaer. De klok wordt teruggezet naar de zestiende eeuw. De tijd van Willem van Oranje, Maarten Luther en Filips II van Spanje. Het is een hele organisatie, weet Wendy Broomans van Kaeskoppenstad. "Er zijn natuurlijk een heleboel elementen in de binnenstad die er toen niet waren. We dekken verkeersborden af en leggen stro neer. Daarvoor moeten ook de putdeksels afgedekt worden, zodat het stro niet de putten verstopt." (tekst gaat verder onder de foto)

De straffen waren in de zestiende eeuw heel anders dan vandaag de dag.


Het is een bekend recept. Al vijftien edities lang. Toch is ook deze keer het een en ander veranderd. "De route is dit jaar net weer omgedraaid", vertelt Broomans voor de camera van Streekstad Centraal. De route begint aan het Fnidsen. "Waar die in de eerste jaren van Kaeskoppenstad ook begon. Mensen genieten er heel erg van, omdat het echt het hart van de oude binnenstad is." (tekst gaat verder onder de foto)

Verklede figuranten maken Kaeskoppenstad compleet.


We lopen langs de route en wanen ons in het Alckmaer van weleer. "Het is de veertiende keer, dus heel leuk", zegt een figurant. "Ik kan ook niet anders. Dronkenlap veertien keer."

Naast de tientallen figuranten valt er dit jaar ook iets anders te zien. Een metershoge replica van een zaagmolen staat op het parcours. Het is de uitvinding van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest. "Hij heeft veel betekend voor Nederland, omdat veel schepen sneller gemaakt kunnen worden", weet Broomans. "Dat was natuurlijk een hele goede boost voor de handel." (tekst gaat verder onder de foto)

Het Kaeskoppenstad-bouwteam werkte maandenlang aan de zaagmolen.


We lopen verder door de Alkmaarse binnenstad. "Heel apart. Nog nooit eerder meegemaakt en ik woon hier al dertig jaar", zegt een vrouw voor onze camera. Een andere vrouw: "Ik heb er zo geen spijt van. Dit is zo leuk om te zien. Echt bijzonder."

Net als veel andere evenementen valt of staat Kaeskoppenstad bij het enthousiasme van vrijwilligers. Vaak zijn de onbetaalbare krachten al jaren betrokken. "Het gaat om jullie, dat is wat er gebeurd", zegt een van de figuranten. "De interactie met het publiek." (foto's: Streekstad Centraal)
Pin It
Bekeken: 1200x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/