Verbazing, maar ook een gevoel van trots. Dat overheerst bij Thomas Philip Acid uit Alkmaar. Met zijn boekhandel De Queer Boekenkast is hij in de prijzen gevallen. "Ik ben natuurlijk maar een kleine boekhandel, dus ik dacht er zijn toch veel meer initiatieven die deze prijs verdienen? Maar later bedacht ik me wel dat ik natuurlijk wel iets unieks heb hier in Nederland."

De locatie is Internationaal Theater Amsterdam. Op de agenda staat de uitreiking van de Winq-awards. Met als presentator Envy Peru, bekend van televisieprogramma Make Up Your Mind. De gelukkigen zijn podcast De Lesbische Liga, Jörgen Raymann, theaterhappening Boys Won't Be Boys en ook fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum een award. Maar dus ook de Alkmaarse boekhandel krijgt een prijs, in de categorie 'Community'.

"Heel tof", vindt Thomas zijn winst. Met de boekhandel aan De Laat wil hij een 'safe space' creëren. "Je hoeft hier geen masker op, het is echt een plek om helemaal jezelf te zijn", reageert de Alkmaarder in gesprek met NH, mediapartner van Streekstad Centraal. Maar het gaat volgens Thomas om meer dan het veilige gevoel. Mensen kunnen in de boeken representatie vinden. "En ook dat is heel belangrijk", vult hij aan. (tekst gaat verder onder de foto)

Alle boeken in de winkel gaan over queer personen. Dat wil zeggen mensen die zich niet thuis voelen binnen hetero- en gendernormen.


We gaan even terug in de tijd. In februari 2023 komt de grote droom uit van Thomas en zijn partner Valentijn Ringelberg. Ze openen hun 'De Queer Boekenkast' aan de Laat: de eerste LHBTIQA+-boekenwinkel van Nederland. Een maand later overlijdt Ringelberg plotseling op 32-jarige leeftijd. "Valentijn was een bevlogen boekenliefhebber en schrijver, en zal als zodanig voortleven", reageerde Thomas destijds. "Hij heeft echt iets heel moois achtergelaten. Laten we er met z'n allen een succes van maken." (tekst gaat verder onder de foto)

Thomas startte de winkel samen met zijn vriend Valentijn Ringelberg. Valentijn overleed in maart vorig jaar. Thomas besloot door te gaan.


En volgens Thomas is de prijsuitreiking onderdeel van het gewenste succes. Sterker nog: door de winst merkt hij dat er meer aandacht komt voor zijn winkel. "Het is fijn dat er veel ogen die nu aandacht geven aan dit onderwerp." Volgens Thomas is het belangrijk dat er nog meer aandacht komt voor de acceptatie van de LHBTIQA+-gemeenschap. "In Nederland lopen we op het gebied van queer boekwinkels achter op landen als Duitsland en België. Waar wel al meerdere boekhandels te vinden zijn."
Pin It
Bekeken: 1087x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/