Reclame

De stoelen en tafels worden opgestapeld en de gymzalen worden leeggehaald. Aan de stressvolle weken komt eindelijk een einde. De laatste vragen zijn beantwoord en de vakantie kan beginnen. Toch? "Het is wel lekker als het achter je is", vertelt Ciske, terwijl hij zijn schouders laat zakken. Maar dat is nu nog niet het geval. "Na het mondeling examen kan ik het pas helemaal loslaten."

De 15-jarige Ciske Steemers heeft net zijn examen Maatschappijleer afgerond. Hij vertelt in het restaurant van voortgezet speciaal onderwijs (VSO) de Spinaker in Alkmaar dat hij zich goed voorbereid had en het examen supermakkelijk vond. "Ik heb in dertig minuten alle multiple choice vragen beantwoord", zegt hij trots tegen Streekstad Centraal. (tekst loopt door onder de foto)

De 15-jarige Ciske Steemers deed vandaag zonder moeite zijn examen Maatschappijleer. (foto: Streekstad Centraal)


Het schriftelijke gedeelte van de staatsexamens heeft hij nu achter de rug. Dus net als de laatstejaars van het reguliere onderwijs kan er even adem gehaald worden. Maar niet al te lang, want de voorbereidingen voor het mondeling - die in juli zijn -  beginnen al snel. "Daar ga ik me nu nog niet druk om maken. Morgen ben ik eerst een dagje vrij."

Net zoals bij het regulier onderwijs hebben de leerlingen van het VSO examens gedaan in de gymzalen. Met de tafels in rechte stroken en ver uit elkaar. Toch verloopt het iets anders. Zo kunnen de leerlingen deelcertificaten halen en worden ze goed voorbereid. (tekst loopt door onder de foto)

De Spinaker VSO in Alkmaar biedt leerlingen de kans om deelcertificaten of zelfs een volledig diploma te behalen. (foto: Streekstad Centraal)


"Leerlingen die uiteindelijk voor het volledige diploma gaan, doen vaak eerst een jaar het Profielwerkstuk en Maatschappijleer en volgen het jaar daarop de andere vakken", zegt Linda Laan van Spinaker Alkmaar. Op deze manier zien de leerlingen hoe de examens er aan toe gaan.

Ciske doet dat ook. Hij heeft ADD en vindt het erg fijn dat het op deze manier kan. "Vroeger ging ik naar een 'normale basisschool'. Maar omdat ik bij sommige dingen meer aandacht nodig heb ben ik overgestapt naar speciaal onderwijs." (tekst loopt door onder de foto)

Het schriftelijke gedeelte is achter de rug. Christa Bos van DUO heeft de belangrijke papieren in handen. (foto: Streekstad Centraal)


Dit jaar doet hij dus alleen examen Maatschappijleer, maar volgend jaar vult hij dit aan met alle andere vakken. Op deze manier krijgt hij de kans om zijn vmbo-tl-diploma te halen. "Hierna wil ik een opleiding op het Horizon College volgen om uiteindelijk bij een bank te kunnen werken." 

Om zijn dromen waar te maken moet Ciske nog even aan de bak. Hij kan niet wachten om zijn schooltas aan de vlaggenstok te hangen, maar moet nog even geduld hebben. "Zolang ik uiteindelijk mijn diploma kan halen vind ik het prima." Hij maakt zich er niet al te veel zorgen om. "Dat komt volgend jaar allemaal." (hoofdfoto: Streekstad Centraal)
Pin It
Bekeken: 697x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/