Hij komt uit een ander werelddeel, houdt van zoet drinken en eet graag insecten. Onder een pergola in de Alkmaarse wijk Huiswaard is afgelopen week een nest van de Aziatische hoornaar geruimd. "We hadden dit eigenlijk pas volgend jaar weer verwacht", vertelt Leonie Kooiman van The AH-Team West-Friesland. De tropische wesp zorgt voor veel onrust in Europa.

"Het grootste probleem van de Aziatische hoornaar is dat hij actief insecten wegvangt", vertelt Kooiman tegen mediapartner NH. Het gespecialiseerde AH-team komt in actie bij meldingen van een Aziatische hoornaar. De afkorting AH staat dan ook voor Aziatische hoornaar. "Nesten worden aangemeld op Waarneming.nl. Aan de hand daarvan gaan wij dan op zoek naar het nest en kijken we of het ook echt een Aziatische hoornaar is. Als dat het geval is gaan we over tot het verwijderen van het nest."

Het gespecialiseerde team bestaat uit een groep imkers die de insecten willen beschermen tegen het dier. Want de exotische wesp kan behoorlijk wat schade veroorzaken in de natuur. "Ook de honingbij ziet hij als prooi. Hij jaagt actief voor de bijenkasten wat ervoor zorgt dat de bijen niet meer genoeg buiten komen en te weinig eten binnenkrijgen." Bijen hebben het al moeilijk in deze tijd van het jaar. (tekst loopt door onder de foto)

De Aziatische Hoornaar van dichtbij. (foto: Natuurhus Almelo)


Het aantal nesten stijgt volgens een onderzoeksrapport met een factor zeven. In 2023 werden in ons land meer dan 500 nesten gevonden. Dit jaar worden zo'n 3.700 nesten verwacht. Oftewel: groe drukte wordt verwacht voor Leonie Kooiman en haar team. "Op dit moment zijn alleen de koninginnen actief en de nesten nog redelijk gemakkelijk te vinden."

In de zomer verplaatsen de gevleugelde exoten zich naar grotere nesten. "De nesten zijn dan veel moeilijker te vinden", vertelt ze. "De nesten zitten dan heel hoog in de bomen, heel moeilijk te zien. We moeten dan door de bladeren zoeken om te kunnen weten waar het nest zit."

Het AH-team roept mensen op een melding te maken bij het zien van een Aziatische hoornaar. "De Aziatische hoornaar moordt geen hele volken uit, maar dit kan zeker effect hebben op de bestuiving van onder andere fruitbomen in Nederland." Er lopen onderzoeken die proberen te stellen of de Aziatische hoornaar ook echt een probleem met de bestuiving veroorzaakt. "Wij willen absoluut niet op de zaken vooruitlopen en wachten het onderzoek af. De kans lijkt ons wel aanwezig", besluit Kooiman.
Pin It
Bekeken: 1359x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/