Nederland staat bekend om de tulpenvelden. Toeristen stoppen regelmatig langs de kant van de weg om op de foto te gaan met de ellenlange velden vol kleurrijke tulpen. Ook bij ons in de regio is de kleurenpracht nu volop aanwezig. Wat is de natuur toch mooi. Of niet? "Dat kun je geen echte natuur noemen."

"Bollenvelden zijn echt het allerslechtste voor de biodiversiteit. Daarna komen de weilanden", legt imker Marco van Hees van de Imkerschool in Oterleek uit. "Dat zijn net woestijngebieden." Tussen het hoge gras vol met boterbloempjes - achter op het terrein van Zwirs wijngaard in Oterleek - zit de imker ontspannen op een tuinstoel, pal naast de bijenkasten. Met passie vertelt hij aan Streekstad Centraal over zijn duizenden honingbijen. (tekst loopt door onder de foto)

Marco van Hees vertelt met passie over de bijen. Tien jaar geleden richtte hij de imkerschool op om andere enthousiastelingen te helpen. (foto: Streekstad Centraal)


25 jaar geleden was Marco op zoek naar een hobby. Hij is docent aan de Hogeschool van Amsterdam en wist toen nog helemaal niks over bijen. "Wat is nou het meest onbegrijpelijke wat ik me kan voorstellen dat iemand doet? Dat imkeren, met bijen. Dat begreep ik echt niet." Maar juist dat onbekende trok hem aan. En vijftien jaar later startte hij zijn eigen Imkerschool om andere enthousiastelingen zoals hij te helpen.

"Bijen zijn echt afhankelijk van alles wat er groeit en bloeit in de omgeving." Als dat verdwijnt is er dus een probleem voor de bijen. "Er wordt nu vaak al veel te vroeg gemaaid. Je kunt wel zien dat de gemeenten er steeds meer rekening mee houden, door in stroken te maaien of het af te wisselen", legt Marco uit. (tekst loopt door onder de foto)

Bij de Zwirs wijngaard wordt er steeds meer rekening gehouden met de biodiversiteit. Zo zijn er verschillende planten en bomen geplant en wordt het gras in stroken gemaaid. (foto: Streekstad Centraal)


De landelijke actie Maai Mei Niet wil het bewustzijn daarover vergroten. Zij proberen te realiseren dat er in de maand mei op zoveel mogelijk plekken niet wordt gemaaid om zo de biodiversiteit verbeteren voor de wilde bijen. Hoe succesvol dat is, is nog de vraag. De stichting blijkt lastig bereikbaar en in heel Nederland hebben zich slechts drie gemeenten bij de actie aangesloten.

In onze regio doet geen enkele gemeente mee. Wel laten Alkmaar en Dijk en Waard weten dat zij meerdere acties ondernemen voor de bijen, en dat geprobeerd wordt de gemeente zo groen te maken. In mei maait Dijk en Waard alleen tijdens de veiligheidsronde. Bij een aantal kruisingen en oversteekplaatsen wordt dan de eerste meter groen gemaaid voor het zicht van de verkeersdeelnemers. (tekst loopt door onder de foto)

Ondanks dat de actie gericht is op wilde bijen, laten ze de honingbijen niet links liggen. (foto: Streekstad Centraal)


De Maai Mei Niet-actie heeft een duidelijk doel: "De bijenstand niet verder laten afnemen, door bloemen en planten te laten groeien. " Vooral Nederlandse planten- en bloemensoorten zijn belangrijk, want daar komen onze wilde bijen op af.  Zonder bijen hebben mensen een groot probleem. Ze bestuiven namelijk de bloesem van groenten- en fruitbomen. Zonder de bijen gaat dat moeilijk. "Dan heb je geen gezond voedsel meer, tenzij wij dat bestuiven zelf gaan doen.", zegt Marco.

Gebrek aan biodiversiteit is een van de vele oorzaken van de verzwakking van bijen. Insecticide speelt een grote rol. Dat is een chemisch middel dat bij veel bollenvelden gebruikt wordt. "Ik denk niet dat dat het beste voor de insecten is. Voor bijen is het funest." (tekst loopt door onder de foto)

De bijenkasten zitten vol met honingbijen. Maar zij houden niet van de kou. (foto: Streekstad Centraal)


Ook het weer heeft invloed. Het balans wordt ieder jaar verstoord: "Lange periodes van droogte of wind kunnen invloed hebben op de bijen." Ze zijn niet blij als het koud is. "Daar houden ze niet van." En dat is te merken. Deze verslaggever wordt meteen gestoken als ze haar imkerpak uit doet.

Marco steunt de actie natuurlijk. "We zouden niet alleen in mei minder moeten maaien, maar dat is wel een belangrijke maand voor de bijen." Hij hoopt dat uiteindelijk ook boeren meer rekening gaan houden met de bijen of dat de overheid hiervoor betaald. "Het is natuurlijk niet allemaal de schuld van de boeren. Zij moeten ook hun geld verdienen."
Pin It
Bekeken: 1008x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/