Je hoort het amper, je ziet het amper, maar het ziet wel van alles: een drone. De veiligheidsregio gaat vanaf september een proef uitvoeren met een drone. Vanuit de lucht kunnen natuurbranden sneller worden opgespoord. De eerste testvlucht is inmiddels al uitgevoerd, boven het duingebied van Bergen. 

Het gaat om een zogenaamde 'hybride drone'. Dat is dus niet het bekende model met alleen meerdere propellers dat als een helikopter vliegt, maar een drone met óók vaste vleugels. Door te vliegen als een vliegtuig wordt de vliegduur en daarmee het bereik vergroot. Maar de voordelen van de helikopter - zoals stilhangen en verticaal opstijgen en landen - blijven toch behouden. (Tekst gaat verder onder de foto)

De drone wordt vanaf september ingezet. (Beeld: Hans Brouwers / Habrofotografie)


En inmiddels heeft de vliegtuigdrone dus een rondje gemaakt boven de Bergense duinen. Naast het opsporen van natuurbranden, kan de drone ook gebruikt worden bij het zoeken naar drenkelingen. "We kunnen tot vijfhonderd meter uit de kust ondersteunen bij het vinden van mensen in nood", legt Niels van Roon van het bedrijf CHC Helicopters in een persbericht uit. "Een blik van boven kan zeker behulpzaam zijn. We willen nu graag weten hoe je een goed overzicht kunt krijgen in heuvelachtig duingebied en wat de krachtigere zeewind voor invloed heeft."

De drone kan opstijgen en landen als een helikopter, maar door de vleugels ook vliegen als een vliegtuig. En dat spaart de accu. (foto: Hans Brouwers / Habrofotografie


Vanaf 1 september wordt de drone voor in ieder geval zes maanden ingezet in Noord-Holland Noord. De veiligheidsregio werkt daarvoor samen met CHC Helicopters en dronebouwer Avy. "Dit is een  mooi voorbeeld van hoe overheid en bedrijfsleven kunnen samenwerken", meldt Veiligheidsregio-directeur Krishna Taneja in het persbericht. "Daarbij is het natuurlijk prachtig als we innovatieve technieken kunnen inzetten om de veiligheid in onze regio te verhogen."

Het idee is dat de drones 'in de nabije toekomst' gestationeerd worden in het duingebied. (Foto's: Hans Brouwers / Habrofotografie)
Pin It
Bekeken: 640x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/