Vanaf het strand was het helaas niet te volgen. Een helikopter hing laag in de lucht. Vlak boven de boot van de KNRM. Afgelopen week werd een grootschalige oefening gehouden. Gelukkig was er iemand die het wél kon volgen. "Als fotograaf is dit voor mij het meest ultieme", zegt Rob Glas.

Hij wordt al jaren ingezet om foto's te maken van KNRM-activiteiten. En tijdens de oefening van dinsdag had Glas een extra bonus: dreigende wolkenvelden. "Mijn camera ramde erop los en ik zag alleen maar prachtige luchten. Dit was zóó gaaf." (tekst loopt door onder de foto)

Eén van de actiefoto's van Rob Glas, als KNRM-fotograaf zat hij eerste rang (foto: Rob Glas)


"Het is een jaarlijks terugkerend evenement", legt KNRM-woordvoerder Henk Biesboer uit. Streekstad Centraal blikt met de zegsman nog even terug op de geslaagde oefening. Want ja, volgens Biesboer was het een succes. "Je moet het zien als een dubbele oefening. Een oefening voor de bemanning van de helikopter en bemanning aan boord van de Adriaan Hendrik." (tekst loopt door onder de foto)

Oefenen, oefenen. oefenen. Hier staat een bemanningslid van het helikopterteam aan boord van de KNRM-boot. (foto: Rob Glas)


Vrijwilligers worden vanaf de reddingsboot gehesen of uit het water gehaald. Maar ook het neerlaten en ophijsen van een brancard wordt geoefend. "Oefenen hoort echt bij de taak die we hebben", benadrukt Biesboer. Al tweehonderd jaar helpt de onafhankelijke reddingsmaatschappij mensen in nood op het water. Duizenden vrijwilligers zetten zich daarvoor in. "Je moet je voorstellen er zijn 45 stations, daarom oefenen Petten en Egmond dit jaar samen met de helikopter." (tekst loopt door onder de foto)

Zó dichtbij komt de helikopter. (foto: Rob Glas)


Maar wie denkt dat alle nieuwe vrijwilligers meteen mee mogen met een helikopteroefening heeft het mis. "We hebben verschillende cursussen over het benaderen van een helikopter. Want ja, onze vrijwilligers kunnen we niet zomaar mee laten doen aan deze mooie oefening."
Pin It
Bekeken: 443x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/