Een groep lepelaars streek zo'n anderhalve maand geleden neer in de Alkmaarderhout en besloot daar nesten te bouwen. Een uniek tafereel, want dat is voor zover bekend nog niet eerder gebeurd in het stadspark. Vol verwachting hielden vogelaars en andere liefhebbers de vogels in de gaten. Nu is het zo ver: de eerste jonkies zijn gespot.
"Tot nu toe hebben wij negen nesten geteld, waarvan de meeste aan het broeden zijn", vertelt Jeroen van Wetten van de Vogelwerkgroep Alkmaar aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Wanneer de lepelaars aan het broeden zijn, vallen ze niet zo goed op tussen de takken en bladeren van de bomen. Zijn er kuikens geboren dan wordt het drukker op het nest, maar het duurt daarna natuurlijk nog even voor ze van beneden af te zien zijn. Bij een van de nesten zijn nu jonge lepelaars gezien, en ze zijn eigenlijk al best groot.
Het is vrij bijzonder dat lepelaars in Nederland verblijven en zich hier voortplanten, laat staan midden in een stad. Ze komen in Noord-West Europa nog maar weinig voor. In Nederland is de populatie de afgelopen 50 jaar echter spectaculair hersteld, van ongeveer 170 naar 2.500 broedparen. Overwinteren doen ze langs de West-Afrikaanse kust. (tekst gaat verder onder de foto)
Stadswerk heeft inmiddels hekken met borden geplaatst rond de nesten in de Alkmaarderhout om mensen te waarschuwen dat ze afstand van de lepelaars moeten houden. Echte vogelfanaten wagen zo nu en dan voorzichtig een kijkje. "Soms kun je ze zien, en anders kan je het wel horen als er jonkies zijn". Volgens Jeroen maken ze een duidelijk herkenbaar geluid. Hij doet een kuiken na: "Prie, prie, prie!"
Volgens Jeroen zal het nu steeds drukker worden rond de nesten. Dat geldt ook voor de nesten van de blauwe reigers in het park. De twee vogelsoorten tolereren elkaar voor extra oren en ogen, voor extra veiligheid dus. "Als de eieren zijn uitgekomen gaan de ouders op zoek naar eten voor de jongen, dan ga je ze vaker langs zien vliegen."
Lepelaars zijn gek op witvis, stekelbaarsjes en rietvoorntjes. Die vinden ze onder andere in de Alkmaarse buitengebieden en in de omgeving van het Geestmerambacht.