De blikken zijn omhoog gericht en de wijzende vingers volgen. Telefoons en verrekijkers worden gericht. En dat zorgt weer voor nog meer blikken en verwondering. De Alkmaarder Hout heeft er duidelijk een attractie van formaat bij. "Echt heel vet dit."

Er zijn zeker zestien lepelaars neergestreken in de Alkmaarder Hout. En dat is inderdaad een bijzonder gezicht. De beesten lijken zich vooralsnog weinig aan te trekken van alle aandacht en zijn vooral met elkaar bezig. Niet zo vreemd, want het is broedseizoen. "We hopen natuurlijk dat ze hier ook gaan broeden, dat zou helemaal bijzonder zijn", laat Patrick Hand van Stadswerk072 aan Streekstad Centraal weten. (tekst loopt door onder foto)

Dat het neerstrijken van de lepelaars iets bijzonders is, blijkt ook uit het het gedrag van de bezoekers. (foto: Streekstad Centraal)


Patrick is beheerder Groen & Ecologie en legt uit dat hij echt hoopt dat het inderdaad tot broeden komt: "Het is al bijzonder dat ze hier neerstrijken, maar dat ze dat doen in een kolonie blauwe reigers geeft wel aan dat ze er echt interesse in hebben. Ze bouwen de reigernesten ook weer op. Ik hoop dat we met een week of twee broedactiviteit kunnen zien."

Veel van de bezoekers zijn speciaal voor lepelaars naar de Hout gekomen. "Ik ben wel een beetje een vogelaar en speciaal hiervoor wel even op de fiets gestapt", is één van de reacties. "Heel bijzonder. Vroeger moest ik hier voor naar het Zwanewater en dan was je blij als je twee of drie Lepelaars zag", vertelt een ander. (tekst loopt door onder foto)

de lepelaars zijn druk met het weer opbouwen van de reigernesten. Dat zou kunnen betekenen dat er gebroed gaat worden. (foto: Streekstad Centraal)


Jeroen van Wetten van de Vogelwerkgroep Alkmaar hoopt vooral dat er rekening met de lepelaars wordt gehouden. "Kijk, dat er allemaal mensen onderdoor lopen maakt niet uit. Maar echte overlast zoals vuurwerk of een festival moet vermeden worden."

De lepelaar is één van de successen van de Vogelbescherming. Rond 1970 waren er nog maar 170 broedparen in ons land, nu ruim 2.500. En de laatste jaren blijft dat aantal stabiel.
Pin It
Bekeken: 2132x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/