Reclame

De meesten zal het niet zijn ontgaan: door de kletsnatte winter ontstond veel wateroverlast in de duinen. De Kerkstraat in Bergen aan Zee moest droog worden gepompt, de bocht in de Zeeweg werd tot twee keer toe afgezet en de campings bij Bakkum stonden half onder water. Hoe gaat het op dit moment met de duinen? Ecoloog Dick Groenendijk laat het zien.

"Het water staat gemiddeld 40 tot 60 centimeter hoger dan tijdens eerdere winters" vertelt Groenendijk aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Bij een fietspad in Castricum vertelt hij dat het nog een stuk erger was. Het pad ligt nog steeds grotendeels onder water, maar in ieder geval is weer duidelijk waar het ligt. "Er stonden bordjes met vlaggetjes. Hiervoor was het één waterpartij, dus dan wist de fietser dat-ie tussen de vlaggetjes door moest." Wie op wintersport gaat, denkt wellicht aan de houten stokken langs de wegen, voor wanneer het heeft gesneeuwd.

Maar hoe zit het met de natuur zelf? "Er zijn nu allerlei natte duinpartijen waar kieviten broeden, dodaarzen, meerkoeten, dat zijn watervogels. En er zitten heel veel padden, denk aan de rugstreeppad en ook de bruine kikker, dat zijn allemaal dieren die floreren bij de hoge waterstanden. Maar denk aan insecten die daar hun overwinteringsplekje zoeken, ja die zijn overvallen door dat hoge water deze winter, ja en die leggen het loodje." (tekst gaat verder onder de foto)

Kikkers en padden profiteren van de natte duinen (Beeld: NH Media)


Toch maakt Groenendijk zich in geen zorgen over de planten en dieren. Maar de mens moet daar wel een beetje aan meehelpen door de natuur met rust te laten. "Eenden met kuikens, meerkoeten met jonkies, kievieten die baltsend vlak langs het pad zichtbaar zijn. Én ik denk dat heel veel wandelaars op de plekken waar kleine poeltjes achterblijven straks overal kikkervisjes zien. En dan worden dat straks allemaal kleine padjes en kikkertjes die gaan uitwaaieren."

Op pwn.nl/water-in-de-duinen staat actuele informatie over de begaanbaarheid van wegen en paden.
Pin It
Bekeken: 528x
Reclame