Reclame

Voor Pancrassers en Koedijkers die graag bij Alkmaar willen horen, zal het aangekondigde onderzoek uitdraaien op een teleurstelling. Want de evaluatie naar de gemeentelijke fusie is juist níet bedoeld om een grenscorrectie te bewerkstelligen, benadrukt Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland. "Je moet het zien als een grote puzzel, daar ga je ook niet zomaar een stukje uithalen."

Vrijdagmiddag in De Binding. Op de agenda staat een gesprek over de fusie van Heerhugowaard en Langedijk. Inwoners van Sint Pancras en Koedijk lieten in aanloop naar de fusie weten zich liever aan te sluiten bij Alkmaar. En daarom stelde de Tweede Kamer een evaluatieonderzoek voor om de herindeling na twee jaar te evalueren. "Dat is wel heel snel hoor, ik heb het niet eerder zo snel gezien", vertelt CvdK Arthur van Dijk aan Streekstad Centraal. "Je moet zo'n fusie eigenlijk wat meer tijd geven. Maar goed, we leren hiermee ook meer over de ervaringen rond een fusie."

De provincie en Dijk en Waard zijn onderdeel van een begeleidingsgroep. Allereerst krijgen inwoners tijdens verschillende avonden de kans om na te denken over de vraagstelling. Vervolgens gaat de enquête rondgestuurd worden. Burgemeester Maarten Poorter: "We hebben getwijfeld om bij de avonden te zijn, maar gaan dat uiteindelijk toch doen. Want als er vragen voor ons zijn, kunnen we die beantwoorden."

In 2019 werd een petitie aangeboden door inwoners van Sint Pancras die graag bij Alkmaar wilden horen.  (tekst gaat verder onder de video)

00:00
55
00:00


Als het aan Van Dijk en Poorter ligt, gaat het onderzoek met name over wat inwoners vinden van de dienstverlening. De kans op een grenscorrectie lijkt daarmee nog kleiner dan die al was. Zo niet nul. "Als dat een echte optie was geweest, had dat bij de besprekingen vóór de fusie op tafel gekomen", reageert Van Dijk. "Dit soort processen duren vaak zo'n zes jaar en de gemeenteraad van Langedijk wilde ook volledig fuseren. We proberen met dit onderzoek meer te kijken naar de voorzieningen en niet de emotie. Het is maar de vraag of Sint Pancras en Koedijk beter af zijn onder een andere gemeente. Want in de dorpen van Alkmaar hoor je ook niet altijd alleen positieve verhalen." (tekst gaat verder onder de foto)

Van Dijk ziet een Dijk en Waard zonder Koedijk en Sint Pancras niet zitten. (Beeld: Provincie Noord-Holland)


Alkmaar probeerde verschillende keren Sint Pancras en Koedijk-Noord te adopteren. Maar dat plan mislukte in gesprekken met Heerhugowaard en Langedijk, bij Provinciale Staten en waarschijnlijk ook met het evaluatieonderzoek.


De gemeente Dijk en Waard is er overigens alles aangelegen om Sint Pancras en Koedijk-Noord te behouden. Want het inwoneraantal is meer dan een statistiek. Neem bijvoorbeeld de kleinste gemeente van Nederland: Schiermonnikoog. Omdat daar ruim 980 mensen wonen, zijn er minder gemeenteraadsleden, is het ambtenarenapparaat kleiner en krijgt de burgemeester minder loon. Duizenden inwoners minder zou voor Dijk en Waard dus grote gevolgen kunnen hebben.


Pin It
Bekeken: 1408x
Reclame