"Eh... Ja... Gewoon?" Het verhaal achter je tekening vertellen aan een echte wethouder terwijl tientallen mensen naar je staren. Is best spannend. Gelukkig spreken de kunstwerken voor zich. Als het aan de kinderen van Dijk en Waard ligt, gaat de gemeente een verbindingsvolle, speelrijke en groene toekomst tegemoet. Oh ja, met lekker eten. 

"Omaaa!" Een jochie met een blonde bos krullen vliegt zijn oma om de hals. Trots, dat ze is komen kijken naar zijn tekening. Wie zich de komende weken door de gangen van het Dijk en Waardse gemeentehuis beweegt, kan ze niet missen. Tientallen kindertekeningen zijn opgehangen in de gang, over hoe Dijk en Waard en over 25 jaar uit moet zien. Wethouder Nils Langedijk bezocht zes basisscholen uit de gemeente, en gaf leerlingen van groep 6 en 7 de opdracht hun fantasie de vrije loop te laten. En dat is zeker gebeurd.

Er moet in het Dijk en Waard van de toekomst meer liefde zijn. En meer hamburgers natuurlijk! (foto: Streekstad Centraal)


De tienjarige Maud hoefde niet lang na te denken over wat ze ging tekenen. "Ik wil dat er meer plek voor natuur kan blijven en dat we in de hoogte gaan bouwen in plaats van naast elkaar. En dat er meer speeltuinen komen." Ze wijst naar de glijbaan op het papier. "Maar dan ook speeltuinen voor oudere kinderen, misschien met een schommel waar je kan hangen."

Dat was dan ook de rode draad in bijna alle tekeningen: meer speeltuinen. Want wat er nu is, is volgens de kinderen "te saai. Twee jaar spelen, je bent gegroeid en je zit op de wipkip met knieën op de grond", licht wethouder Nils Langedijk toe. "Er moeten ook meer flats komen, zag ik veel, want het is gezelliger om bij elkaar te wonen en dan kunnen opa's en oma's oppassen."

Een aantal kinderen tilde het fantasieniveau nog een tandje hoger en verlangde een Poolse Eetfabriek in Dijk en Waard, met daarnaast een shoarmatent en een McDonald's. "Dat wordt een gezellig boel in Sint Pancras", grapt de wethouder. Verfrissend vindt hij de kindervragen en -gedachten. "Anders dan volwassenen. Vanavond wordt het parkeerbeleid in de raad besproken, wat voor veel mensen een issue is, maar voor de kinderen helemaal niet." Kunnen al die auto's niet gewoon worden ingeruild voor fiets?

Wethouder Nils Langedijk bespreekt de tekeningen met de jonge makers. (foto: Streekstad Centraal)


"'Moet ik de straatnaam erbij zetten, zodat jullie meteen kunnen beginnen?', vroeg iemand. Het liefst zou ik ja zeggen, maar zo werkt het helaas niet." Er wordt een a4'tje met alle kinderideeën op de omgevingsvisie geplakt, want daar was het hele project om gedaan: een visie op de toekomst van Dijk en Waard maken, gericht op goed wonen en leven. "Omdat speeltuinen zo veel terugkomen, gaan we daar misschien wel als eerst mee aan de slag."

Wat één van de leerlingen betreft, heeft Dijk en Waard in ieder geval geen toekomst zonder Harry Potter restaurant. Of dat allemaal gaat lukken, is de vraag. Maar met een beetje fantasie, moet iedere bezoeker van de expositie concluderen, kom je heel end.
Pin It
Bekeken: 453x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/