Ze groeide op in Groet, maar heeft haar vleugels uitgeslagen en woont nu in Noord-Spanje. Nienke Duinmeijer (34) leeft daar haar droom: ze heeft van golfsurfen haar werk gemaakt én ze is er ook nog eens heel erg goed mee geworden. Ze geeft surfles en doet volgende week mee aan de wereldkampioenschappen longboarden in El Salvador. "Ik voel me een stuk beter dan vorig jaar."

Op 12-jarige leeftijd stond ze voor het eerst op een surfplank bij surfschool De Jongens Uit Schoorl. "Vanaf dat moment wist ik: dit is wat ik de rest van mijn leven wil gaan doen", zegt Nienke via een live videostream tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. En dat is tot nu toe uitstekend gelukt. "Ik ben 10 jaar geleden met het zelf organiseren van surfreizen, en coaching reizen." Haar bedrijfje bracht haar naar mooie surfhotspots in verre oorden en uiteindelijk definitief naar San Vicente de la Barquera aan de Noord-Spaanse kust, waar vaak goede golven zijn te vinden. Tussen de lessen door surft ze voor zichzelf op haar longboard. Om serieus te trainen of gewoon voor de lol.

"De discipline die ik doe is echt een jurysport", licht Nienke toe. "Het is denk ik nog het meest te vergelijken met kunstschaatsen of zo. Er wordt niet gekeken naar wie de hoogste golf heeft of wie het langs op een golf staat, maar er wordt echt naar het totaalplaatje gekeken van wat voor trucjes je op een golf doet, met hoeveel souplesse en met hoeveel stijl je ze uitvoert."

De surfers in Schoorl zijn Nienke zeker nog niet vergeten. Zo worden de surfwedstrijden zo veel mogelijk live uitgezonden bij surfschool. Kijkers zagen haar meermalen de nationale titel winnen en in 2019 brak ze internationaal echt door met deelname aan de ISA World Longboard Championships in Biarritz en een tiende plek op de wereldranglijst. Dat jaar won ze ook zilver bij het allereerste EK Longboarden voor vrouwen en een week later goud op het prestigieuze Salinas International Longboard festival in Spanje.

Donderdag begint het WK in het verre El Salvador, waar Nienke een paar weken geleden al was om zich goed voor te bereiden. Ze heeft er zin in. "Ik voel me beter dan vorig jaar en ik hoop op een top 20 plek." Je kan haar volgen via de toernooipagina op isasurf.org.
Pin It
Bekeken: 609x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/