Zwembad Hoornse Vaart was al een zorgenkindje. De vaste lasten zijn hoog en soms gaan er dingen stuk, zoals vorig jaar het zandfilter van het buitenbad. Vandaar dat gemeente Alkmaar een compleet nieuw sportcomplex wil laten bouwen. Maar eerst moet er nog eens 385.000 euro extra in het bestaande zwembad worden gestoken vanwege aangescherpte kwaliteitseisen. Alkmaar moet ook de portemonnee trekken voor Zwembad De Hout.

In 2020 wezen twee onderzoeken uit dat er veel geld nodig was door achterstallig onderhoud aan de Hoornse Vaart. Bureau Facilicom kwam uit op 1,2 miljoen euro, Sweco zelfs op 5 miljoen euro. En daar zou tot en met dit jaar 2 miljoen bovenop komen. Maar ja, dan kies je als gemeenteraad niet direct even voor een nieuw sportcomplex van tientallen miljoenen euro's. Bovendien moet het dan nog ontworpen en gebouwd worden.

Voorafgaand aan de zomer van 2023 werd het buitenbad grondig gerenoveerd. Toen was al bekend dat er betonrot zat onder een aantal vloerdelen van het binnenbad. Begin juli bleek dat reparaties à 850.000 euro nodig waren. Drie weken later moest het buitenbad voor de rest van het jaar dicht omdat het zandfilter kapot was gegaan. De gemeente vond een slimme en niet zo prijzige oplossing voor reparatie, maar toch.

Het hoofdpijndossier wordt dikker. Met het oog op de nieuwe Omgevingswet -  met onder andere kwaliteitseisen voor sport en recreatie - is onderzoek gedaan. Nu doen de chloorinstallaties van de Hoornse Vaart en De Hout het nog goed, maar hun levensduur loopt op zijn eind (2027) en dus groeit de kans dat er iets stuk gaat. Probleem is dat de installateur is overgenomen door een bedrijf dat andere merken gebruikt. Mogelijk zijn onderdelen niet meer beschikbaar. Langdurige sluiting van een compleet zwembad zou desastreus zijn. Alkmaar speelt het veilig en koopt nieuwe installaties. Prijskaartjes: 300.000 en 100.000 euro.

Oh ja, en dan is er nog betere desinfectie van het zwemwater nodig. Kosten voor nieuwe UV-lichtinstallaties: 85.000 en 35.000 euro.

Geluk bij een ongeluk is dat er nog niks aan de betonrot in de Hoornse Vaart is gedaan, in afwachting van de definitieve toekomstplannen. Met de keuze voor een nieuw sportcomplex is er minder grondig betonherstel nodig. De verwachting is dat er van het budget genoeg overblijft om de nieuwe installaties van te betalen, en dat de UV-licht en de chloorinstallatie voor de Hoornse Vaart sowieso deels kunnen worden hergebruikt in het nieuwe zwembad.
Pin It
Bekeken: 1149x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/