Schilderen, scheuren opvullen en rot hout vervangen. En van ver zijn ze al zichtbaar.  Er wordt gewerkt aan de Waagtoren in Alkmaar. Zelfs de galopperende paardjes zijn naar beneden gehaald. Familiebedrijf de Bruijn geeft de toren een nodige opknapbeurt: "Het is een oud pand. Als dat niet wordt onderhouden gaat zo’n monument verloren."

De Waagtoren wordt gerestaureerd. Best opvallend want nog niet zo heel lang geleden stond de toren nog in de steigers: “In 2017 werd het loodwerk volledig gerestaureerd. Dus dat is nu niet nodig”, zegt Brechtje Bruijn van het gelijknamige Schilder- & Restauratiebedrijf. Toch is deze opknapbeurt volgens Brechtje echt nodig: "Monumenten als deze moeten om de zeven jaar gecontroleerd worden. Nadat alles geschilderd is kan de toren er weer tegen aan."

Alle galopperende paarden zijn omlaag gehaald en krijgen in de werkplaats een verse laag verf. (foto: aangeleverd)


Niet alles kan gedaan worden met de hoogwerker. De bekende galopperende paardjes die normaal gesproken ronddraaien om 11 uur 's ochtends en 15 uur 's middags zijn naar beneden gehaald en liggen nu in de werkplaats. "Die zijn van hout en zullen opnieuw geschilderd worden." Ook de klaroenblazer komt nog aan de beurt.

Het familiebedrijf, in bezit van het Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) certificaat, heeft deze taak van gemeente Alkmaar gekregen. “De gemeente heeft uit alle inschrijvingen voor ons gekozen. In Nederland zijn er maar 27 bedrijven met zo’n ERM-certificaat. Daarom denk ik dat de gemeente voor ons heeft gekozen.” Brechtje is trots op haar werk: “Wij zijn een relatief klein familiebedrijf, dus zijn we enthousiast dat wij dit mogen doen", zegt Brechtje.

De Waagtoren is zeker geen alledaagse werkplek en hij biedt voordelen: het uitzicht is geweldig. (foto: Streekstad Centraal)


“De toren is beneden zo goed als af. Van de waag deuren tot de luiken, alles is nagelopen. We hebben te maken met de Kaasmarkt daarom wilden we het beneden zo snel mogelijk af hebben.” De restauratie boven in de toren neemt meer tijd in beslag: “Vorige week zijn we met hoogwerker begonnen. Het zal nog wel een paar weken duren voordat dat af is.”
Pin It
Bekeken: 2536x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/