Verrast was de gemeente Bergen wel, toen ze het hoorden. Maar ook heel positief. "Wij hebben een welwillende houding, anders dan in andere gemeenten in de regio." Vanaf maandag vangt Bergen 40 statushouders op in twee hotels. Waar andere gemeenten hun zorgen uitten over opvang in hotels, is Bergen vooral trots. 

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) huurt hotelkamers voor de statushouders in Hotel-Restaurant Marijke in Bergen en Hotel-Restaurant Jan van Scorel in Schoorl. Voor in ieder geval twee maanden. "Als gemeente hopen we van harte dat deze tijdelijke noodoplossing op draagvlak van de Bergense samenleving kan rekenen", zegt Bergense burgemeester Lars Voskuil, "net zoals bij eerdere opvang het geval was."

Bergen is vooral bekend met Oekraïense vluchtelingen. "En met een aantal van hen hebben we een erg speciale band gekregen", vertelt een buurtbewoonster. Zij maakt zich daarom niet echt zorgen om de mogelijke overlast "waar sommige andere inwoners van Bergen bang voor zijn." Er is veel begrip in de buurt, mensen willen graag helpen door bijvoorbeeld taalmaatje te en werknemers staan te springen om personeel. Maar er zijn ook zorgen en vragen.

Hotel Jan van Scorel in Schoorl waar tijdelijk 20 statushouders wonen. (foto: NH Media)


"Waar ik me zorgen om maak is waar ze uiteindelijk gaan wonen. Er is hier al nauwelijks plek voor jongeren uit de buurt", vertelt een andere buurtbewoner. Het is nog onduidelijk of deze statushouders uiteindelijk ook in de gemeente komen wonen. De gemeente wenst dat voortaan te weten. "Als we weten dat ze hier ook echt gehuisvest gaan worden, kunnen we ze de hulp bieden die ze nodig hebben om hier in te burgeren", zegt Bergense burgemeester Lars Voskuil.

Bergen is de derde gemeente in de regio die recent hoorde statushouders te moeten opvangen in hotels. Eerder kreeg het Fletcher Hotel in Heiloo dezelfde boodschap, net als het Van der Valk Hotel Akersloot. Bij de laatstgenoemde noemde de gemeente Castricum de situatie "onwenselijk", onder andere omdat ondernemers zo inkomsten mislopen. Of Bergen die zorgen deelt, is bij navraag onduidelijk. "Daar gaat de portefeuillehouder economische zaken over, die heeft het wel onder de aandacht gebracht bij de staatssecretaris."

 


Statushouders in hotelkamers

|Statushouders hebben al wel een verblijfsvergunning maar vanwege de woningnood in Nederland nog geen huis.

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) brengt kleine groepen statushouders voor in ieder geval twee maanden onder in hotels "om de asielzoekerscentra te ontlasten", legt Ronald Smallenburg uit, woordvoeder van COA regio Midden-Noord. Het COA kampt al langer een tekort aan opvangplekken.


Pin It
Bekeken: 796x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/