Ze stonden niet bepaald te springen bij de gemeente Castricum  toen het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) meedeelde dat Hotel Akersloot één dag later het nieuwe onderkomen werd voor 80 statushouders  "We werden er door overvallen."

Op zich gebeurt het vaker dat het COA gemeenten pas kort van te voren informeert. Al was dit wel érg kort. "Donderdag lieten ze het weten dat er vanaf die vrijdag 40 kamers werden verhuurd in Hotel Akersloot", vertelt de gemeente Castricum aan Streekstad Centraal. Van de 80 statushouders die in het hotel verblijven, zijn er 24 die uiteindelijk ook in Castricum moeten wonen.

"We zijn er geen voorstander van dat hotelkamers worden onttrokken hiervoor", zegt de gemeente. "Ondernemers lopen zo inkomsten mis. Een hotel moet gebruikt worden voor verblijfstourisme en zakelijke bezoekers, dat is vanuit economisch perspectief belangrijk." Het COA kiest voor deze oplossing, omdat de doorstroming daar niet goed loopt, licht de gemeente toe.

Het is de bedoeling dat de statushouders tot 1 juni verblijven in Hotel Akersloot (foto: Streekstad Centraal)


Wat daarnaast speelt is dat Castricum al achterloopt met het onderbrengen van asielzoekers met een verblijfsvergunning, waaronder de de 56 statushouders die momenteel nog op de Picassolaan in Alkmaar wonen, maar weer terug moeten naar Castricum. "Deze mensen ook in het hotel onderbrengen is geen optie voor het college. Verblijf in een hotel is geen structurele oplossing."

Blij of niet, de gemeente heeft het te accepteren. "Iedereen heeft een mening over de huisvesting van statushouders. Vanuit de gemeente is het beleid dat we geen voorrangsregeling geldt voor statushouders. De markt is krap. Er zijn meer mensen die op zoek zijn naar een woning, en dat moet op een goede manier gebeuren."
Pin It
Bekeken: 2183x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/