Zeg je Alkmaar, dan zeg je natuurlijk kaas. Alkmaar is tot in september weer de kaashoofdstad van de wereld. Want vrijdagochtend is voor de 431ste keer  een nieuw kaasmarktseizoen afgetrapt. En daar was voldoende enthousiasme voor: "Ik denk dat we allemaal vanmorgen wakker werden met: Yes, we mogen weer", zegt burgemeester Anja Schouten.

De kaasdragers en hun gilde zijn immaterieel erfgoed en omgeven door tradities. Volgens kaasvader Willem Borst is dat zeer belangrijk. "Dat de kaas op traditionele wijze van de markt naar de weegschaal en daarna naar vrachtwagens wordt gebracht", benadrukt de kaasvader, ook wel bekend onder zijn bijnaam 'voorzanger'.

En nu we het toch over de tradities hebben. De Alkmaarse markt kan pas echt beginnen als de beroemde kaasbel wordt geluid. Slechts één keer in zijn of haar leven mag een gast de bel luiden. Deze eerste keer was die bijzondere taak voor Hamza Othman, onder andere bekend van Goede Tijden Slechte Tijden.

"Het is een jongetjesdroom die uitkomt", vertelt hij enthousiast voor de camera van Streekstad Centraal. "Het is een soort stempel van: je bent acteur, maar ook trotse kaaskop. Blij dat ik hier mocht zijn."
Pin It
Bekeken: 843x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/