Reclame

De nieuwe burgemeester van Castricum, Ben Tap is beëdigd. De pers hield zich op dat moment ook met andere zaken bezig donderdagavond. Extinction Rebellion (XR) probeerde buiten de speciale vergadering te verstoren.  In het gemeentehuis zelf was weinig te merken van het protest. Eén van de activisten spuit zelfs krijt grafitti op de ramen van het gemeentehuis. “Hé, vind je het goed als ik dat straks ook bij jou kom doen?” 

Actiegroep Extinction Rebellion wil al jaren dat de gemeente Castricum een klimaat noodtoestand uitroept. Omdat er volgens hen een klimaat- en ecologische crisis aan de hand is. “Wees eerlijk, doe wat nodig is en laat burgers beslissen.” Dat zijn de drie standpunten waar de activisten zich aan vasthouden tijdens het protest pal voor het gemeentehuis van Castricum. (tekst loopt door onder foto)

Terwijl binnen de speciale vergadering gewoon doorgaat, wordt buiten actie gevoerd. Rechts staat Lucas Winnips. (foto: Streekstad Centraal)


Wat de noodtoestand inhoudt, blijkt nog niet bij iedereen duidelijk: “Wat veel mensen verstaan onder noodtoestand is dat de macht van de overheid wordt ingezet, maar dat bedoelen we niet”, legt XR-activist Lucas Winnips uit aan Streekstad Centraal. Zijn mede-activist volgt hem met verbazing: “Oh?”. “Het is heel simpel, wij willen dat de gemeente toegeeft dat er een klimaatcrisis is.”

Ruim twee jaar geleden heeft XR een burgerinitiatief ingediend bij de gemeenteraad. En gevraagd of ze deze noodtoestand wilde uitroepen. De raad verwierp het verzoek, maar verzocht Extinction Rebellion wel om concretere voorstellen in te dienen. “Wij willen dat niet doen. Daar hebben wij de kennis niet voor. Dat moet de gemeente doen”, aldus Winnips. (tekst loopt door onder foto)

In de raadszaal van Castricum krijgen de aanwezigen weinig mee van het protest. (foto: Streekstad Centraal)


Een aantal Castricummers kijkt vol verbazing naar de demonstratie. Zo zegt Rob Limmen: “Dat je komt demonstreren vind ik prima, maar heb respect voor het evenement dat binnen plaatsvindt.” Limmen is niet te spreken over de manier waarop XR aan het demonstreren is. “We stemmen. Dat is in Nederland de manier hoe de democratie werkt. Een burgerinitiatief gaat te ver. Ik ben bezorgd over het klimaat. Máár ook over de manier waarop we met elkaar omgaan.”

De democratie draaide binnen ondertussen gewoon door. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk werkte zijn speech af, Ben Tap legde de belofte af en kreeg de keten omgehangen, en de raad en genodigden applaudisseren enthousiast. Tap heeft eerder al aangegeven met XR in gesprek te willen. Maar dat was donderdagavond niet genoeg. (tekst loopt door onder foto)

Het aanbrengen van de teksten op de ramen was een stap te ver: Winnips wordt aangehouden. (foto: Streekstad Centraal)


Winnips wilde de zichtbaarheid van de actie vergroten en spoot teksten op de ramen van het gemeentehuis. Voor de politie was dat de druppel. “Ik houd u aan wegens vernieling van het pand.” klinkt het dan. Hij wordt afgevoerd en moet in iedergeval een nacht in de cel doorbrengen.  Voordat hij wordt afgevoerd in het politiebusje reageert hij nog op onze vraag of hij teleurgesteld is over dit einde. "We gaan zo ver mogelijk en zijn bereid de gevolgen daar voor te dragen."
Pin It
Bekeken: 693x
Reclame

Agenda