Zelden is het zo druk in de Alkmaarse rechtbank. Donderdag waren er zo'n 90 bezoekers, verdeeld over drie zalen. Ze kwamen voor de strafzaak tegen Danny V. (30). Op 12 december 2021 reed hij in beschonken toestand een groepje fietsers aan op de Voorburggracht in Oudkarspel en reed door. Eén van de vijf slachtoffers, Jesse Smit, overleed later aan zijn verwondingen. V. hoorde een strafeis van vijf jaar cel, zes jaar rijontzegging en 1.000 euro.

Max Verstappen werd op die fatale dag op spectaculaire wijze kampioen in de Formule 1 en zette Nederland op zijn kop. Ook de dorpskroeg van Oudkarspel. Na afloop fietsten de destijds 20-jarige Jesse en zeven vrienden samen naar huis, maar op de Voorburggracht worden ze geschept door een busje. Chaos en ellende is het gevolg, maar de bestuurder rijdt door. Vijf slachtoffers moeten naar het ziekenhuis, Jesse is er het slechtste aan toe en overlijdt zes dagen later. Danny V. wordt na het ongeval thuis aangehouden.

"Ik wil dat je me aankijkt." De moeder van Jesse richtte zich tot Danny V. (30). Ze had het zichtbaar zwaar tijdens de zitting, waar NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal, bij aanwezig was. "Dit had niet hoeven gebeuren. Jij had een keuze. Jij had de keuze om met de fiets te gaan. Maar je stapte in de auto. En dat voelt als een moordaanslag op onze zoon." (tekst loopt door onder de foto)

Een Formule 1 feest eindigde voor acht jongeren in chaos en ellende op de Voorburggracht. (foto: Streekstad Centraal)


"Het bier ging in de rondte en ik heb me mee laten slepen in de euforie. Ik dacht dat ik vier biertjes op had, misschien vijf", zegt V. in de rechtbank. "Een colaatje tussendoor. Ik dacht 'het kan wel." Hij pakte de bedrijfsbus voor die paar kilometer naar huis. Zijn neef reed mee, fiets achterin. V. weet nog dat hij het groepje met Jesse zag fietsen, maar van het ongeluk zelf weet hij naar eigen zeggen niks meer.  "Ik heb allemaal soorten traumatherapie gehad, maar het komt niet terug."

Geluiden in de zaal maken duidelijk dat aanwezigen dit maar moeilijk kunnen geloven. V. reageerde met: "Ik begrijp dat dit het extra pijnlijk maakt, maar ik hoop dat jullie weten dat ik er niet onderuit probeer te komen. In het dorp gaat er trouwens ook een roddel dat ik mijn bus wilde verstoppen na het ongeluk. Dat is niet waar."

Na V.'s  aanhouding wees de alcoholtest uit dat hij zeker tien bier op had. Tien jaar terug is hij al eens betrapt en was hij daarom een tijdje zijn rijbewijs kwijt. Daarbij komt dat hij volgens het OM te snel reed, en door reed na het ongeluk. Maar de officier van justitie zag dat V. het zelf ook emotioneel zwaar heeft en contact wilde met de slachtoffers en nabestaanden. Volgens NH zag hij er tijdens de zitting bij vlagen gebroken uit.

Volgens V. 's advocaat laat het ongevalsonderzoek niet zien wat er exact is gebeurd. Er zou ruimte zijn voor meerdere scenario's. "Niet om ook maar iets goed te praten, mijn cliënt was dronken. Maar het lijkt erop dat het een ongelukkige samenloop van omstandigheden is geweest." De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Pin It
Bekeken: 428x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/