Wel genoeg vrijwillige brandweerlieden, maar het rooster toch niet rond krijgen. De posten in Schoorl en Bergen hebben vooral overdag grote moeite om voldoende mensen beschikbaar te hebben. En dan is er ook nog achterstallig onderhoud. De inzetbaarheid lijkt daardoor in gevaar. "We moeten natuurlijk wel kunnen uitrukken."
Maikel Groet heeft de leiding over 27 brandweervrijwilligers. Dat zouden er genoeg moeten zijn, zou je zeggen. "Het aantal is op zich prima. Het moeten er minimaal 24 en maximaal 32 zijn. Toch kennen we wel problemen, met name bij het vullen van het 24/7 rooster. En dan vooral overdag", zegt hij tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal.
Volgens Maikel zijn veel collega's na hun studie buiten de gemeente gaan wonen omdat er geen woonruimte beschikbaar is. "Het is daarom echt belangrijk om hier extra woningen te bouwen." Dat veel vrijwilligers niet meer in de buurt werken helpt ook niet. "Daardoor is het lastig om overdag genoeg mensen te hebben."
Maar de bezetting is niet het enige probleem. In Schoorl is er door jarenlange bezuinigingen ook nog achterstallig onderhoud. "We missen een voertuig voor de duinen. We hebben gelukkig wel een combinatievoertuig, dat zowel op straat als door het zand kan rijden. Maar die rijdt trager op de weg en is minder wendbaar in de duinen. Eigenlijk wil je dat niet.", laat postcommandant Bilal El Boutakmanti weten.
Sinds 2015 is de gemeente niet langer verantwoordelijk voor de vrijwillige brandweer en ligt die veratwoording bij de Veiligheidsregio. Volgens Bilal en Maikel moeten daar meer naar de werkvloer geluister worden en 'niet allerlei regels en beleid worden bedacht wat daar niet bij aansluit'.
Er kleven niet alleen nadelen aan de reorganisatie. Maikel: "Bij een calamiteit meld je met een apparaat of je beschikbaar bent. Die melding komt centraal binnen en zo weten ze daar heel snel of er genoeg brandweermensen zijn. Zo niet dan wordt er meteen een andere post bij geroepen."
De veiligheidsregio weet maar al te goed dat de bezetting een groot probleem is, en dan vooral in de kuststreek. Alle posten geven hier aan dat de uitruk overdag niet kan worden gegarandeerd. Commandant van de Veiligheidsregio Krishna Taneja zei ruim een maand geleden dat de brandweerzorg 'piept en kraakt'. De korpsleiding vraagt de gemeenten in de regio om 5,7 miljoen euro extra, verspreid over drie jaar.
Dat geld moet onder andere worden geïnvesteerd in een professionele bezetting van de centraal gelegen kazernes in Alkmaar, Hoorn en Den Helder. Deze professionals moeten regionaal kunnen bijspringen. Het werk wordt ook steeds complexer met bijvoorbeeld meer hoogbouw, elektrische auto's. Daarom zou de Veiligheidsregio bovenop die extra back-up ook nog een flexpool van vijf brandweerlieden willen opzetten.
Onlangs zijn er kamervragen gesteld aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de extra miljoenen die nodig zijn voor de brandweer.
Reactie Veiligheidsregio NHN
"Bij de start van regionale brandweer in 2015 was de begroting fors lager dan de losse gemeentelijke begrotingen eerder. Dit ging om een bedrag van 7,4 miljoen, maar je kunt hier niet zonder context spreken over een bezuiniging. In 2022 is een bedrag van 1.2 miljoen bezuinigd op de begroting en in de periode van 2015 tot nu is er behalve indexatie geen extra bedrag naar de brandweer gegaan."
"Op het gebied van materieel staat de regio er goed voor en herkennen we het signaal dat er sprake is van achterstallig onderhoud niet. Op het gebied van huisvesting zijn er tal van locaties waar een verbouwing of nieuwe huisvesting noodzakelijk is. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor deze activiteiten. Als een verbouwing of nieuwe huisvesting door omstandigheden langer duurt kan dit natuurlijk als achterstallig onderhoud worden ervaren."