De brandweer in Noord-Holland-Noord heeft een flinke financiële injectie nodig om de slagkracht weer op orde te krijgen. De brandweerzorg 'piept en kraakt' volgens commandant Krishna Taneja zó hevig dat meer dan de helft van de korpsen overdag problemen heeft met uitrukken als er een melding is. De korpsleiding vraagt de gemeenten om 5,7 miljoen euro extra, verspreid over drie jaar, om dat op te kunnen lossen.

Een maand geleden kwam de Veiligheidsregio met het Meerjarenontwikkelplan Brandweer 2024-2027. Hierin stonden alarmerende cijfers over de onderbezetting, die regionaal  brandweercommandant Taneja nog maar even benadrukt. Van de 52 korpsen staat de helft onder flinke druk: "Zij zijn niet in staat om de bezetting te garanderen, met name in de kustgebieden ter hoogte van Alkmaar zien we dit probleem", zegt hij tegen mediapartner NH Nieuws. De beroepsformatie in Alkmaar is zelfs te klein voor de wettelijke dekking.

Om voldoende capaciteit te krijgen moet er volgens de Veiligheidsregio een flexibel inzetbaar team komen van betaalde brandweerlieden. Ook wordt gewerkt aan het werven van meer vrijwilligers. Een optie is om een afgeslankt programma aan te bieden, waarin problemen die nauwelijks voorkomen niet of weinig aan bod komen. Mocht de expertise nodig zijn, dan zijn daar regionale specialisten voor. Maar daarnaast moet wel opgeleid worden voor incidenten die vaker voor kunnen komen, zoals natuurbranden en brand in de accu van een elektrische auto of in hoge gebouwen.

De brandweerleiding gaat nu langs alle zestien gemeenten in de regio om het ontwikkelplan 'te verkopen'. Het gaat om veel extra geld dat de Veiligheidsregio vraagt. Eerder meldde Streekstad Centraal dat het om totaal 13 miljoen euro gaat, maar de bedragen in het driejaren-overzicht blijken niet cumulatief. Het bedrag loopt op van 2,9 miljoen in 2025 via 4,3 miljoen in 2026 naar 5,7 miljoen in 2027. Afgelopen week werd als eerste Medemblik aangedaan. Daar werd volgens de Veiligheidsregio hoopgevend gereageerd.

Krishna  Taneja geeft aan dat de 'paraatheid' van de diverse korpsen één van de belangrijkste aandachtspunten is: "Met het oog op de vergrijzing een broodnodige stap", stelt hij. Binnen nu en 10 jaar gaat bijna 40 procent van de 1.200 vrijwilligers tellende brandweerkorps met pensioen.

Zoals gezegd vraagt de Alkmaarse brandweerpost acute aandacht, maar de Veiligheidsregio wil ook ‘strategische posten’ met voldoende beroepskrachten in Hoorn en Den Helder om rond de klok uit te kunnen rukken. "Zij zijn inzetbaar voor het hele werkgebied en fungeren als het ware als een vangnet. Daarbij willen we onderbezetting op de posten opvangen met een flexpool bestaande uit vijf brandweerlieden." (foto: NH Nieuws)


Succesvolle wervingscampagne

In september 2022 begon de brandweerleiding een wervingscampagne bij zes posten in West-Friesland die nieuwe aanwas nodig hadden. Gewapend met flyers, posters en open oefenavonden werden ’buitenstaanders’ warm gemaakt voor het vak. Daardoor zijn twaalf kandidaten met de brandweeropleiding gestart. "Er zijn goede resultaten geboekt", blikt Kees Jong terug, teamcommandant van West-Friesland. "De posten in Abbekerk en Obdam zijn uit de gevarenzone, dus daar zijn we heel blij mee."

Ook in de Noordkop sloeg de campagne aan. Zeventien kandidaten lieten blijken wel oren te hebben naar een functie als vrijwillige brandweerman. De regio rondom Alkmaar is later dit jaar aan de beurt. Al wordt wel even aangestipt dat de campagne niet eenmalig is, verzekert burgemeester Jan de Boer van Den Helder. "We zijn van plan om dit vaker te gaan doen."


Pin It
Bekeken: 859x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/