Brouwerij Moersleutel is doelwit geweest van een opmerkelijke diefstal. Onlangs kwamen een aantal dieven langs met een grote bestelbus, forceerden het hek open en gingen er even later vandoor met zo'n 100 lege bierfusten. Mede-eigenaar Pim Zomerdijk baalt er flink van. "Het is mooi klote, je werkt hard en dan nemen ze dat gewoon mee." Met het tonen van de beveiligingsbeelden hopen hij en zijn drie broers tips te krijgen.
De dieven sloegen toe in de nacht van 13 op 14 januari. Ze wisten duidelijk waar ze mee bezig waren; in minder dan tien seconden was het hek van het terrein open en ze reden in een rechte lijn naar de vaten. "Binnen een kwartier hebben ze de fusten ingeladen en zijn ze vertrokken", vertelt Pim Zomerdijk. Hij laat beelden van de camera zien aan mediapartner NH Nieuws.
Een strak uitgevoerde operatie, maar ook een nutteloze. "Ze hebben er niks aan. De naam van de brouwerij staat op de fusten, waardoor het hooguit de oud-ijzerprijs oplevert", zegt Pim. Ja er zit statiegeld op de fusten, maar die is niet te innen. "Inleveren bij groothandelaren heeft ook geen zin want die zijn op de hoogte."
De bierproductie van Moersleutel komt niet in gevaar door de merkwaardige inval. "Gelukkig vullen we ook in blik, en hebben we genoeg fusten op voorraad", vertelt Pim. Van de zomer zal de brouwerij wel meer fusten moeten gaan kopen om aan de vraag te kunnen voorzien: "Anders valt een deel van de productie stil."
De brouwerij hoopt op een gouden tip om de fusten terug te krijgen. "We hopen dat iemand ze tegenkomt en dan de politie of ons belt." Degene die de fusten weet te vinden kan rekenen op een beloning. "We hebben hier zeker nog wel wat bier liggen als bedankje."
Gebroeders Pim, Max, Rob en Tom begonnen in 2015 met bierbrouwen, om aan hun vader te laten zien dat ze het nét zo goed konden als hij. Dat viel tegen. Het eerste brouwsel was naar hun eigen zeggen 'slootwater'. Ze konden er zelf ook wel om lachen. Maar de vier gaven niet op.
In 2016 durfden de broers het aan om onder de bedrijfsnaam Moersleutel een Imperial Stout te lanceren en die werd goed ontvangen door bierliefhebbers. Sindsdien is het bedrijf flink gegroeid. Wat begon in een oude gaarkeuken met 600 liter per maand, groeide uit tot een volwaardige brouwerij die maandelijks 60.000 liter produceert.